27.04.2015 - 13:32 | Son Güncellenme:
Boyunda omurilik kanal darlığı hastalığı, diğer adıyla servikal dar spinal kanal, yani servikalspinalstenoz ve sırtta dar kanal, toplumda rastlanan önemli rahatsızlıklardandır şeklinde açıklama yapan Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, omurilik kanalı darlığı en sık bel bölgesinde görülmektedir dedi.
Boyun ve sırt bölgesi omurilik kanal darlığının ise nispeten daha seyrek görüldüğünü dile getiren Beyin Omurilik Sinir Cerrahı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan,bir kişide boyun fıtığı veya sırt fıtığı ile birlikte veya tek başına dar kanal varsa, insanın hayat kalitesinin düşmekte olduğunu; iş, aile ve sosyal yaşantısının adeta altüst olabilmekte olduğunu belirtti.
İçinden omurilik ve sinirlerin geçtiği omurilik kanalı üst üste dizilmiş kemiklerden oluşan, ince, uzun, kıvrımlı bir borudur. Belirli bir çapı olan bu kanalın genişliği boyun ve sırt bölgesinde azalırsa, daralmış olan kanal, içinden geçmekte olan omurilik ve sinirleri kolayca sıkıştırmaktadır.
Neticede boyun, sırt ve kollarda ağrı, uyuşma, huzursuzluk, karıncalanma, yürüme bozukluğu, yürürken bir süre sonra mecburi oturma, idrar ve büyük abdest kontrolünün bozulması, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, cinsel fonksiyonların olumsuz etkilenmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Teşhis çok önemli…
Omurilik kanal darlığı teşhisinin doğru olarak konmasının tecrübe gerektirdiğini vurgulayan Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, hastanın tetkikleri değerlendirilirken kanal ile ilişkili, kanalı daraltan kalınlaşmış ve sertleşmiş bağ dokuları daima dikkate alınmalıdır dedi. Bazen de dar kanal ile birlikte boyun ve sırt fıtığı da bulunabilir. Teşhis ve tedavide bu husus gözden kaçırılmamalıdır. Çünkü tedavi buna göre değişecektir.
Bir kişide boyun veya sırt bölgesinde omurilik kanal darlığı varsa, buna ilave olacak küçücük bir boyun fıtığı, sırt fıtığı veya kireçlenme bile dar kanal içindeki sinirleri kolayca sıkıştıracağından hastaya büyük ıstırap verebilmekte, klinik çok gürültülü seyredebilmektedir. Bazen de hastalık sessiz bir şekilde ilerlemekte, omurilik kanal darlığı kritik seviyenin altına düştüğünde semptomlar ortaya çıkmakta. Hastalar genelde ileri yaş gruplarında tedaviye başvurmaktadırlar. Bu nedenle omurilik kanal darlığı olan 80 yaş üzerindeki hastalar ile karşılaşılmakta ve gerektiğinde ameliyat edilmektedirler.
Boyunda veya sırtta dar kanalı bulunan hastalarda da fizik tedavi ve diğer cerrahi dışı tedavi metotları prensip olarak ilk tercihtir. Ancak deneyimli ellerde usulüne uygun yapılan yeterli bir cerrahi müdahale hastaları rahatlatabilmektedir. Bu nedenle uzman doktor ameliyata gerek görüyorsa geciktirilmemesinde yarar vardır. Ayrıca operasyon ne kadar erken yapılırsa elde edilen sonuçlar da o kadar yüz güldürücü olmaktadır. Zamanında müdahale edilmezse hastalık giderek ilerlemekte, çünkü seneler geçtikçe omurilik kanalı doğal olarak daha fazla daralmaktadır.
Beyin Omurilik Sinir Cerrahı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, boyunda omurilik kanal darlığı diye tabir edilen servikalspinalstenoz rahatsızlığının veya sırtta dar kanal ameliyatlarının, halk tarafından yeteri kadar bilinmemekte olduğunu, adeta bir kabus olarak görüldüğünü vurguladı. Ancak deneyimli ellerde, mikroteknik ile usulüne uygun yapılan ameliyatlarda çok daha yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir.
Son yıllarda, boyun ve sırt bölgesinde omurilik kanal darlığı bulunan hastalarda tecrübeli ekibimizle rutin uygulama haline getirdiğimiz mikroteknik ile başarı oranı klasik cerrahiye göre daha yüksektir. Ciltten itibaren mikroteknik ile çalışmak, hassas bölgelerde çok ince ve kibar cerrahi aletleri kullanmak hastalar için önemli bir kazanım olmaktadır.Operasyonlarda emniyet her şeyden önce gelir. Öncelikle hastaya zarar vermemek gerekir. Bu hastalar da tıpkı bel fıtığı operasyonlarımızda olduğu gibi deneyimli ellerde usulüne uygun yapılan ameliyatlar sonrasında aynı gün içinde yürüyebilmekte ve ertesi gün taburcu olmaktadırlar. Bu, insanlığa sunulmuş büyük bir nimettir.
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
Beyin Omurilik Sinir Cerrahı