Genel SağlıkBoy uzatma ameliyatı ve yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenler

Boy uzatma ameliyatı ve yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenler

04.07.2022 - 11:35 | Son Güncellenme:

Boy uzatma ameliyatı, sağlık sorunları veya estetik temelli sebeplerle tercih edilebiliyor. Bacak uzunluğunu artırmak için yapılan bu ortopedik cerrahi işlem, sonrasında hassas bir tedavi sürecini gerektiriyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sami Sökücü 7-10 cm’ye kadar uzama sağlayabilen boy uzatma ameliyatının ayrıntılarını anlattı.

Boy uzatma ameliyatı ve yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenler

Boy uzatma ameliyatı kimlere ve nasıl uygulanır?

Haberin Devamı

Boy uzatma ameliyatı genetik kökenli veya hastalık sebebiyle normalden çok daha fazla oranda boy kısalığı olan kişilere uygulanır. Sadece bacaklara değil kollara da uygulanabilen ameliyat, uzatılması planlanan kemiğin kesilmesi ve ikiye ayrılmış uçlar arasındaki boşluğu genişletmek için harici ya da dahili bir fiksatörün kullanılması ile gerçekleşir. Her gün çok az miktarda genişletilen boşluktaki kemik gerilirken, açılan alanda yeni kemik üretimi meydana gelir. Boy uzatma, vücudun kendi kemiği, yumuşak dokuları, bağları, kan damarları ve onu çevreleyen ve destekleyen sinirlerinin yanı sıra organizmanın yeni kemik oluşturma kapasitesiyle sağlanır.

Boy uzatma ameliyatlarında 3 ana teknik kullanılıyor

Haberin Devamı

Boy uzatma ameliyatlarında 3 ana teknik var. Bu 3 tekniği external, internal ve eksternal-internal (kombine) olarak sayabiliriz. Uzunca bir süredir boy uzatma cerrahisinde bacağa dışarıdan uygulanan eksternal fiksatörler kullanılıyordu. Ama artık bu cihazlar yerini vücudun içine yerleştirilen ve dışarıdan kumanda edilebilen internal fiksatörlere bıraktı. Internal fiksatörler küçük bir kesi ile vücudun içine yerleştirilebiliyor ve kozmetik sonuçları daha iyi olabiliyor.

Eksternal fiksatör ile boy uzatma

Bu yöntem hastanın kısalığı olan kemiğine yerleştirilen cihazla ameliyattan 7-10 gün sonrasında kemiği uzatmaya başladığımız bir yöntem. Hasta fiksatörü nasıl kullanacağını öğrendikten sonra her gün kendisine tarif edilen şekilde günlük ortalama 1mm olacak şekilde uzatma işlemini yapıyor. Bu yöntemin avantajları arasında yöntemin ameliyat sonrasında dışarıdan kontrol edilebilir olması, uzatma bittiğinde cihazın çıkartılması ve hastanın vücudunda bir implant kalmaması sayılabilir. Dezavantajları ise hastanın uzatılacak miktara bağlı olarak uzun bir süre bu cihazla yaşaması, cihazı kemiğe tutturan schanzların(pin) yumuşak doku giriş yerinde enfeksiyon olma olasılığı ve bu cihazı yerleştirdiğimiz kemiğin bir üst ve bir alt ekleminde eklem kontrakturlarının meydana gelmesi sayılabilir. Toplamda 7-10 cm kadar uzama elde edilebilir.

Haberin Devamı

Kombine yöntemle boy uzatma

Bu yöntem hastanın vücudundaki fiksatör kalış süresini kısaltan bir yöntemdir. Bu yöntemde hastanın kemiğinin iç kısmına (medulla) bir implant, dışarıdan da yine eksternal fiksatör yerleştirilir. Bu yöntemde hasta dışarıdan yerleştirilen eksternal fiksatör yardımı ile her gün 1 mm olacak şekilde uzatmasını yapar, uzatma bittiğinde hasta tekrar ameliyathaneye alınarak içerideki implant fikse edilip fiksatör çıkarılır. Bu yöntemin avantajı hasta uzatılan alandaki kaynama dokusu oluşana kadar fiksatör ile yaşamak zorunda değildir ve fiksatöre bağlı komplikasyonlar azalır. Yöntem eksternal fiksatör ile uzatmaya nazaran cerrahi teknik olarak daha zor bir yöntemdir.

Manyetik çivi ile uzatma

Bu yöntemde hasta uzatma cerrahisi sonrasında ameliyathaneden vücudunun dışında bir cihaz olmadan çıkar. Bu sayede eksternal fiksatöre bağlı komplikasyonlar yaşanmaz. Hastanın ameliyat sonrası 7-10 gün her gün 1 mm olacak şekilde dışarıdan manyetik alan yaratan bir cihaz ile uzatması yapılır. Bu yöntemin avantajı dışarıdan hiçbir cihaz olmaması, hastanın bir üst ve bir alt eklem hareketlerini rahatlıkla yapabilmesi ve fiksatör kullanılarak yapılan uzatmalarda gördüğümüz eklem kontraktürlerinin bu yöntemde görülmemesidir. Cihaz ile uzatma boyunca ve sonrasında kaynama süresinde hasta çift koltuk değneği ile ayağına %20 yük verebilir.

Haberin Devamı

Toplamda 10 cm’ye kadar uzama sağlanabilir

Sıklıkla uygulanan boy uzatma ameliyatlarıyla birlikte boyda 7-10 cm ye kadar uzama elde edilebilir. Bu uzama yaklaşık olarak 2-3 ay içerisinde gerçekleşir. Uygun teknikler kullanılarak hem uyluk hem de kaval kemiğine operasyon yapılması ile birlikte hastalarda 7-10 santimetreye kadar boy uzaması sağlanabilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar