SağlıkBorderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Borderline Düzelir Mi Tedavisi Var Mı?

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Borderline Düzelir Mi Tedavisi Var Mı?

10.03.2021 - 14:14 | Son Güncellenme:

Ruh sağlığı ile ilgili rahatsızlıklar hem kişilerin kendilerini hem de çevrelerindeki kişileri etkileyebilmektedir. Bu nedenle kısa zamanda tanı konmalı ve kişiler gerekli tedavileri almalıdırlar. Dünyada ve Türkiye’de yaşam şartlarının değişmesi ve hızı psikolojik rahatsızlıkları da tetiklemektedir. Borderline olarak bilinen hastalığında belirtileri fark edilebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar...

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir Borderline Düzelir Mi Tedavisi Var Mı

Borderline, sınırda kişilik bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Bu rahatsızlığın en belirgin belirtileri ise kişilerin duygu durumu üzerinde görülür. Düşünme şekli ve hayatı algılama tarzı ile ilgili farklılıklar göze çarpar. 

Haberin Devamı

 Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

 Borderline kişilik bozukluğu kişinin düşünme ve duygu tarzında bozulma yaşanması durumudur. Bu hastalığı yaşayan kişiler, insanlarla kurdukları ilişkilerinde, düşünme yapılarından kaynaklı sorun yaşarlar. Bu durum kişinin ergenlik döneminde baş gösterir. Bordeline zaten kelime anlamı olarak ’’sınırda’’ anlamına gelir. Borderline rahatsızlığı yaşayan kişilerin duygu durumları çok hızlı dalgalanmalar gösterir.

 Bordeline Kişilik Bozukluğu Belirtileri

 Bu hızlı değişim, kararsızlık, beğenilerin hızlı değişmesi olarak yansır. Hayatı genelde uçlarda yaşarlar. Olaylara yaklaşımları değiştiği gibi kişilere de yaklaşımları çok hızlı değişir. Bir gün sevdikleri kişilerden ertesi gün nefret edebilirler. Bu nedenle sosyal yaşamda, karşılarındaki kişileri yorarlar. Sosyal hayat onlar için oldukça değişken olur. Borderline belirtilerinden bazıları;

Haberin Devamı

Öz benlik ile ilgili iç çatışma

Kendine zarar verebilme eğilimi

İntihar düşüncesine kapılabilme veya intihar girişimi

Çok hızlı değişen duygu durumu

Agresif davranış yapısı

Çeşitli bağımlılıkların olma durumu. Kumar, içki gibi bağımlılıklar olabilir

Bu özelliklerin bir veya birkaçı borderline rahatsızlığı yaşayan kişilerde görülebilir. Bu belirtilerin hepsi bir kişide görülecek diye bir durum söz konusu değildir. Ama herhangi bir belirtinin görülme yoğunluğu kişinin hastalık belirtisi gösterdiğini ortaya koyabilir. Ortaya çıkan belirtiler, herhangi bir tetiklenme sonucu da görülebilir.

 Borderline Kişilik Bozukluğu Nedenleri 

 Borderline hastalığının ortaya çıkış nedenleri tam olarak bilinememektedir. Yaşanan olayların hastalığı tetikleme riski olduğu tahmin edilir. Genetik faktörler hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabilir. Borderline rahatsızlığı olan kişilerin beyin yapıları incelendiğinde birtakım farklılıklar belirlenmiştir. Fakat bu farklılıkların hastalık nedeni olması ile ilgili kesin bir kanıt yoktur.

 Fakat sosyal ve kültürel etkiler hastalık üzerinde en fazla etki eden faktörlerdir. Kişilerin çocukluk dönemlerine bakıldığında yaşanan herhangi bir travmanın bu durumu tetikleyebileceği belirlenmiştir. Psikolojik rahatsızlıkların nedenini kesin olarak belirlemek her zaman çok kolay olmamaktadır. Hastalık kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu etkilerden bazıları;

Haberin Devamı

İşe odaklanma konusunda sorun yaşama

İşten sıkılma veya iş yerinde çatışma yaşama

Eğitim konusuna odaklanmama ve okul başarısızlığı

Sorunlu ilişkiler yaşama eğilimi

Kendine zarar verecek davranışlarda bulunma

Bir sonraki adımı düşünmeden hareket etmek eğilimi

Borderline Düzelir mi? Tedavisi Var mı?

 Borderline tedavisi kolay bir hastalık değildir. Ama hastalık ile ilgili araştırmalar sürekli artmakta ve yeni tedavi yaklaşımları ortaya konmaktadır. Tedavi sayesinde yaşama uyum daha kolay olabilir. Teşhis, hastanın psikiyatrist ile yaptığı görüşmesi sonucunda belirlenir. Hastanın psikolojik durumu tespit edilerek, bir teşhis konması gerekir. Bunun içinde kişiye bir test uygulanır. Ayrıca kişinin genetik yapısı, aile geçmişi ile ilgili bilgiler değerlendirilir.

Haberin Devamı

Hastalığın tespitinden sonra psikiyatristin önerisi doğrultusunda, psikoterapi süreci başlar. Kaç seans olacağı ise seansların seyrine göre belirlenir. Kişinin durumuna göre ilaç tedavisi de terapiye ilave edilebilir. Amaç hastanın kendine zarar vermesini engellemek ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Tedavi edilmediğinde ciddi sorunlar yaratabilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar