SağlıkBöğür Tam Olarak Neresidir? Vücudun Yanında (Böğür) Ağrıları Neden Olur?

Böğür Tam Olarak Neresidir? Vücudun Yanında (Böğür) Ağrıları Neden Olur?

04.03.2021 - 19:32 | Son Güncellenme:

6. yüzyıldan bu yana kullanılan böğür kelimesi, böbrek sözcüğüyle aynı kökten türemiştir. Halk arasında yan taraf anlamında da kullanılır. Gövdenin sağ ve sol tarafında yer alan böğür, kalça kemikleriyle kaburgaların arasındadır. Kollarımızı kaldırdığımızda bu kısım tamamen görülebilir. Böğür neresi ve böğür ağrısının nedenleri neler? Merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.

Böğür Tam Olarak Neresidir Vücudun Yanında (Böğür) Ağrıları Neden Olur


Bağır ile böğür kelimeleri sıklıkla birbirine karıştırılsa da ikisi vücudun farklı kısımlarında yer alır. Göğüs ve ciğer anlamına gelen bağır gövdenin alt bölümündedir. Bağır, bazı kaynaklarda göğüs boşluğu olarak da geçer. Gövdenin yan kısımlarını tanımlamak içinse böğür kelimesi kullanılır.

Böğür Tam Olarak Neresidir?

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir kelime olmasına rağmen birçok kişi böğrün tam olarak nerede olduğunu bilmiyor. Koltuk altında başlayan böğür, kalça kemiğine kadar uzanmaktadır. Sadece gövdenin değil karnın yan tarafları da böğür olarak tanımlanır.

Vücudun Yanında (Böğür) Ağrıları Neden Olur?

Böğür, yaş, cinsiyet ve kilo gibi faktörlere bağlı olarak ağrıyabilir. Bazı ağrılar kronik olup tam olarak tedavi edilemez. Ağrılar ilaç tedavisiyle geçse bile, daha sonrasında nüksetme ihtimali yüksektir. Bunun dışında böğür ağrılarının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

1- Böbrek Taşı ve Kumu:

Böbrekte oluşan taşlar gövdenin yan taraflarının ağrımasına neden olur. İdrarın içerisinde yer alan bazı maddeler vücut tarafından dışarı atılamaz. Bu da taş oluşumunu tetikler.

Vücudumun ihtiyaç duyduğu minerallerin başında gelen kalsiyumun böbreklerde kalması ise kuma neden olur. Aynı zamanda az su içmek ve D vitamini eksikliği de kum dökmeye yol açar.

2- Obezite:

Hem ülkemizde hem de dünya genelinde yaygın görülen obezite birçok hastalığın da nedenleri arasında yer alıyor. Beden kitle endeksinin normalin üstünde olması sonucu oluşan obezite, bel fıtığını ve sinir sıkışmasını tetikler. Fazla ağır şeyler kaldırmak ve ani hareketler yapmak da sırttaki sinirlerin sıkışmasına ve böğrün ağrımasına neden olabilir.

3- Darbe ve Yaralanmalar:

Gövdenin yan tarafları alınan darbeler ve kazalar sonrası ciddi şekilde yaralanabilir. Hastada kasılma ve spazma benzer ağrılar görülür. Futbol ve basketbol gibi temas sporlarında alınan darbeler de sakatlıklara yol açar.

4- Stres:

Yoğun bir şekilde hissedilen stres, sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engeller. Buna bağlı olarak psikomatik hastalıklar ortaya çıkabilir. Stres, kaygı ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların sonunda sırttaki sinirlerden biri ya da birkaçı sıkışabilir. Erken teşhis edilip tedavi altına alınmazsa ağrılar kronik hale gelebilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar