Editörün SeçtikleriBin yaprak hamuru

Bin yaprak hamuru

14.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bin yaprak hamuru

Bin yaprak hamuru


Mutfak / ÅžULE ÅžENTARLI


       Sıcak yaz günlerinde hamur işleri ne kadar cazip bilmiyorum; yine de biraz milföy hamurundan söz etmek istiyorum. Çünkü hepimiz hamur işlerini çok seviyor ve vazgeçemiyoruz. Milföy, Fransızca “bin yaprak" anlamına gelen bir sözcük. Adı Türkçeleştirmeniz iyi bir ipucu olabilir; çünkü milföyün piştiğinde incecik katlar halinde açıldığı hemen gözünüzün önüne gelecektir. Milföy, yağ, limon, sirke, tuz ve un ile hazırlanan, kulak memesi kıvamı yumuşaklığında bir hamur türü. Piştiğinde kat kat açılması ve çıtır çıtır olmasının nedeni içindeki yağ miktarının fazlalığı ve birkaç kez tekrar edilen açılma işlemi. Profesyonel mutfakçılar bu açma işlemine “tur" adını veriyor. Kullanılan bir kilo böreklik una 350 gram margarin konulduğunu düşünürseniz, yağ oranının ne kadar fazla olduğunu görürsünüz. Diğer malzemeler ise birer yemek kaşığı konuluyor. Tuzu biraz daha az tutarak tabii. Hamurun ikinci özelliği çok iyi yoğrulması. Hamur açılıyor, sonra katlanarak üzeri nemli bir bezle kapatılmış olarak bir saat süreyle dinlenmeye bırakılıyor. Bu işlemi üç kez yapmak gerekiyor ki, içine konulan bol miktardaki margarin, hamurun her tarafına eşit miktarda dağılsın, hamur kıvamını bulsun. İşlemi yaparken bir başka yöntem de yağı üçe bölerek her açma işleminden sonra bir bölümünü koymak, sonra katlayıp açmak. Bizim en güzel böreklerimizden biri olan talaş böreği bu tür bir hamurla hazırlanıyor.
       Çok lezzetli bir tadı olan milföyden tatlıdan tuzluya bir çok çeşit hazırlayabileceğiniz gibi, ana yemeklerin yapımında da kullanabilirsiniz. İçine koyacağınız meyveler, püreler, kremalar veya kuruyemişlerle tatlılar yapabilirsiniz. Ya da çeşitli şarküteri ürünlerini iç olarak kullanarak özellikle kahvaltılar için hoş seçenekler oluşturabilirsiniz. Kaşar ve domates ilavesiyle parça etlere, hamburger köftelerine sarabileceğiniz milföyleri ana yemek olarak ikram edebilirsiniz.
       Milföyün en uygun pişme süresi 170 derece ısıdaki fırında 25 dakika. Çok yağlı bir hamur olduğundan tepsiyi yağlamak yerine suyla ıslatmak daha iyi olacaktır. Üstelik artık bu hamuru evde yapmak gerekmiyor. Dondurulmuş olarak satılan milföylerden buzluğunuzda bulunduracağınız bir - iki paket, sizi ani misafir baskınlarından kurtaracaktır. Daha çayınız demlenmeden milföyleriniz servise hazır hale gelecektir.

GÜNÜN YEMEĞİ

     ÂHavuç köftesi

     ÂMalzemeler: 1 kg havuç, 1 patates, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı margarin, 1 çay bardağı rende kaÅŸar, 1 demet dereotu, 1 demet maydanoz, 1 yumurta, kimyon, tuz, karabiber

     ÂHazırlanışı: Patates ve havucu soyduktan sonra yumuÅŸayıncaya kadar haÅŸlayıp, püre haline getirin. Margarinle unu kavurun. Ä°nce kıyılmış dereotu, maydanoz, baharatlar ve diÄŸer malzemeyi kavrulmuÅŸ una ekleyin. Bütün malzemeyi yoÄŸurun. EÄŸer harcınız sulu olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karışımdan küçük parçalar alarak köfte haline getirin. Kızgın yaÄŸda her iki tarafını da kızartarak sıcak olarak servis yapın.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

     Â
  • ZeytinyaÄŸlı dolma
  • Havuç köftesi
  • YoÄŸurt
  • Salata
  • Vücut Kitle Ä°ndeksi Hesaplama

    Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

    VKÄ° HESAPLA
    Yazarlar