SağlıkBeyin Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar Türkiye'nin En İyi Beyin Cerrahı Doktorları Kimlerdir?

Beyin Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar Türkiye'nin En İyi Beyin Cerrahı Doktorları Kimlerdir?

10.03.2021 - 14:47 | Son Güncellenme:

Beyin cerrahi veya diğer bir adıyla nöroşirurji, vücudun bütün organlarını etkileyebilecek yapıya sahip vücudun merkezi diyebileceğimiz organ olan beyin hastalıklarını tedavi eder. Beyin sinir sistemi ve omurilik beyin cerrahi alanına girer. Beyin ve sinir cerrahisi sürekli kendini geliştiren özellikle teknolojik olarak yeni gelişmeleri takip eden ve bunu pratikte uygulayan bilim dalıdır. Beyin alanına giren hastalıklar ve cerrahi müdahalelerin neler olduğunu detayları ile derledik.

Beyin Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar Türkiyenin En İyi Beyin Cerrahı Doktorları Kimlerdir

Beyin cerrahisi sürekli kendini geliştiren ve bu konuda bilimsel araştırmalar yapan bir daldır. Tıp biliminin tamamı bilimsel gelişmeye ve araştırmalara açıktır. Ancak beyin cerrahi çok daha fazla araştırma inceleme ve bilimsel gelişmeler konusunda kendini geliştirmeye ihtiyaç duyar. Birçok hastalığın temelinde beyin rahatsızlığı, beyinden kaynaklanan patolojiler olduğu bilinir. Beyin cerrahi alanına birçok hastalık girmesine rağmen bunların içinde en fazla ve sıklıkla görülen beyin tümörleridir. Beyin tümörleri oldukça çeşitlidir. Bu sebeple beyin cerrahisi diğer alanlara göre çok daha geniş ve fazla bilimsel çalışmalar yapar.

Haberin Devamı

 Beyin

 Sinir sisteminin tamamını içine alan beyin insan vücudunun en önemli organıdır. Beyin aynı zamanda insanın yaşamla bağlantısını sağlayan önemli bir organdır. Sağ ve sol olarak ikiye ayrılır. Her bir lobun kendi içinde farklı görevleri vardır. Sağ lob daha realisttir. Matematiksel yanı gelişmiştir. Sol lob ise duyguların ve ilişkilerin sağlandığı belirlendiği bölgedir. Genellikle görsel ve işitsel konular sol lob alanına girer. İnsan beyni milyonlarca nörondan oluşur ve bu nöronların sürekli birbiriyle ilişkisi vardır.

 Beyin Cerrahi (Nöroşirurji)

 Beyin ve sinir hastalıkları diğer organlar gibi dışarıdan elle muayene edilerek anlaşılmaz. Beyin çok fonksiyonel bir organdır. Özellikle santral sinir sisteminin fonksiyonlarına bakıldığında çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu konuda en büyük avantaj gelişmiş teknolojik cihazlarla kısa sürede teşhis edilebilmesidir.

Haberin Devamı

 MR, tomografi, sintigrafi, pet sintigrafi cihazları beyin hastalıkları beyin ve sinir cerrahisi konusunda somut tanıların konulmasını sağlar. Bu da beyin ve sinir cerrahisi alanının en önemli avantajlarından biridir. Bunun yanı sıra beyin cerrahi müdahalelerinin gerçekleşebilmesi için gelişmiş teknolojik olarak en üst düzeyde donanıma sahip ameliyathane şartlarının gerekliliğidir. 

 Beyin Cerrahi Alanına Giren Hastalıklar

 Beyin cerrahi alanına giren hastalıklar ve cerrahi tedavileri oldukça çeşitlidir. Özellikle son yıllarda sıklıkla görülen hastalıklar şunlardır;

Pediatrik çağı tümörleri

Beyin ve omurilik tümörleri

Epilepsi cerrahisi

Nöroonkolojik cerrahi

Kafa kaidesi cerrahisi

Vasküler cerrahi

Spinal cerrahi

Ameliyathane koşullarında ileri teknoloji kullanılarak yapılan beyin cerrahi müdahaleleridir. Epilepsi cerrahisi diğerlerinin içinde daha büyük öneme sahiptir. Cerrahi müdahaleler endovasküler biçimde yani damar içine müdahale edilerek yapılır.

 Lokal anestezi altında yapılan operasyonlardan biridir. Ancak beyin cerrahi operasyonlarının büyük kısmı açık cerrahi olarak nitelendirilen mikro cerrahi biçiminde yapılır. Bu operasyonlar ve genellikle günümüzde artık birçok operasyon başarılı ve tecrübeli beyin cerrahları tarafından mikroskop kullanılarak mikro cerrahi yöntemi ile yapılır. Kaide tümörü denilen yani kafatasının alt kısmında bulunan bölge de gelişen tüm tümörler son derece önemli ve hassas cerrahi müdahale gerektiren tümörlerdir. Bu tümörlerin cerrahisinde ise navigasyon sistemi kullanılarak cerrahi müdahale edilir.

Haberin Devamı

 Beyin Cerrahi Operasyon Sistemleri Nelerdir?

 Günümüzde birçok beyin cerrahi operasyonları ileri teknoloji kullanılarak yapılır. Bunlar;

Nöro Navigasyon

Nöro monitörizasyon

İntraoperatif ultrasonografi

Endoskopi

Gliolan boyama tekniği

Uyanık kraniotomi

İntraoperatif BT yöntemleri kullanılarak yapılır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar