Sağlık-Der, Dünya İslam Sağlık Birliği WHO ve UASTED, ALSTUD, TURSAF (TÜRKİYE Sağlık Turizmi Federasyonu), TURSAB işbirliğiyle 57 islam ülkesi ve 500 civarında ülkemiz sağlık sektör katılımcısıyla gerçekleştirilen MEDTİS 2018 Antalya da gerçekleştirildi. Antalya 8 Kasım 2018 de 6. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 39. Ulusal Radyoloji Kongresine evsahipliği yaptı.
TSTDF Sağlık Komisyonundan Tevfik Yazan Sağlık Turizminin Sağlık gelirlerinden elde edilecek bütçe ve KDV olarak 2023 yılına kadar zirve yapacak stratejik sektör olduğunu söyledi. Hastane hizmetleri yanı sıra Sağlık Turizminin yurtiçi ve yurtdışına transferlerinin eğitimi ve mali boyutu ele alınarak değerlendirileceğini belirtti. Toplantıya katılan 57 ülke katılımcıları ile paydaşlar 2. Gün B2B görüşmelerine katılacak olup, kurulan standtlardaki katılımcılar Türkiyemizde yapılan faaliyetleri sektör paydaşlarıyla paylaştılar. 3. Gün hastane ziyaretleri yapılacaktır.
UASTED ve MEDTİS 18 Düzenleme Kurulu Başkanı Mehmet Kanpolat “bölge ülkeleri arasında Türkiye de kaliteli, hızlı ve etkin şekilde sağlık hizmetlerinin karşılandığını” söyledi. 500 milyar dolar civarındaki sağlık harcaması tutarıyla 60 ülkeye hitap edecek 1,5 milyar Sağlık Turizmi Hastasına hizmet sunulduğunu belirtti.
Ülkemizin 2023 yılında belirlenen hedefleri doğrultusunda dünya sıralamalarında ilk sıralara yükselmekte olduğunu , Sağlıkta dönüşümde sağlık hizmetlerinin başarılı ve nitelikli sağlık çalışanlarıyla kaliteli sağlık hizmeti sunulduğuna değinen Öztürk sağlık turizminde kamuda da hızlı gelişim elde edileceğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Prof Dr Mehmet Gündüz ise sağlıktaki hızla gelişen ve kaliteli sağlık hizmetiyle kamu ve özel sektörde sağlık hizmetlerindeki robotik ameliyat, tedavi, bilgi teknolojileriyle dijitalleşen sağlık sektöründe kaliteli hizmet üretimiyle Sağlık Turizmi Hastalarının Türkiyemize yöneldiğini belirtti.
Kepez Belediyesi Engelli Mehteran Takımının gösterisiyle devam edilen Panellerde yapılan konuşmalarda, Sağlık Turizminin geliştirilmesi için sağlık sektör paydaşlarının değerlendirmeleriyle de verimli sonuçlar elde edildi. Panellerde TSTD Dilaver Tengilimoğlu, İZSATU dan Bülent Cinel, Prof Dr Ayfer Uyanık, ASTD Fatih Somuncu, KSTD Tümay Mercan, Sağlık Bakanlığı TÜSEB Prof Dr Figen Çizmeci, Dr Sinan Bahçacı, ATİD Ali Cenk Yorulmaz ve diğer akademisyenlerin sunumlarıyla elde edilecek çıktının Türkiyemiz İslam Ülkeleri Sağlık Turizmine katkısı tartışılamaz seviyededir