Genel SağlıkBebeklerde Ek Gıda Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir Ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde Ek Gıda Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir Ve Nasıl Geçer?

08.09.2021 - 15:11 | Son Güncellenme:

Bebeklerin ek gıdalarla tanışma sürecinde sıklıkla karşılaşılan durumlardan bir tanesi de besin alerjisidir. Bu dönemde meydana gelen besin alerjileri, tedavi edilmediği taktirde bebekler için oldukça tehlikeli bir hal alabilmektedir. Peki, Bebeklerde ek gıda alerjisi nedir? Belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? Sizin için tüm detayları ile derledik.

Bebeklerde Ek Gıda Alerjisi Nedir Belirtileri Nelerdir Ve Nasıl Geçer

Bebeklerin ek gıdalara geçiş dönemleri hemen hemen her aile için oldukça heyecan verici olan bir süreçtir. Bebek bu güne kadar anne sütü ile beslenmiş olduğundan dolayı sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi yeni tanışılan gıdalara karşı alerjik bir reaksiyon geliştirebilmektedir.

Haberin Devamı

Bebeklerde Ek Gıda Alerjisi Nedir?

Bebeklerin ciltleri ne kadar hassas ise, vücudunu oluşturan sistemler de en az onun kadar hassastır. Özellikle anne sütü dışında yeni gıdalarla tanışan bebeklerde vücut sistemleri karşı tepki verebilmektedir. Bu durum bebeklerde sıklıkla görülmektedir.

Eskiden bebeklerin ek gıdalara geçme zamanlarında alerjen olabilecek gıdaların en son verilmesi, beslenme kuralının en önemli maddesi olarak sayılmaktaydı. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, bebek ne kadar erken bu maddeler ile tanışırsa bağışık ve sindirim sistemlerin daha hızlı duyarlı hale geleceği söylenmektedir. Alerji riski yüksek olan bebeklerde yani ailesinde ve akrabalarında alerji problemi yaşayan kişiler varsa, ek gıdalara geçiş dönemi mutlaka bir uzman kontrolünde yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Bebeklerde oluşabilecek alerjik reaksiyonların engellenmesinde probiyotik içerikli besinlerin kullanılması oldukça önemlidir. Bebekte alerjik reaksiyonlar başlamış ise mutlaka doktora gidilmelidir.

Ek Gıda Alerjisi Belirtileri

Bebeklerde alerji belirtileri şunlardır:

Vücutta kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi durumlar oluşur.

Kusma

İshal, kabızlık

Nefes darlığı

Dilde şişme

Bayılma

Deride renk değişimleri 

Nabız yavaşlaması

Gözde ve burunda akıntı

Gözlerde küçülme, yanma hissi

Ağız kenarında kızarıklık

Bebekler ek gıdaya geçmemiş olsa bile ilk 6 aylık süreçte anne sütü ile beslendiği için, annenin yemiş olduğu herhangi bir besin de bebeklerde alerjilere sebep olabilmektedir. Bebeklerde meydana gelen gıda alerjileri genellikle ağız kenarında kızarıklıklar ve ardından kabarcıklar şeklinde gözlemlenmektedir. Aynı zamanda bebeklerde gözlemlenen gıda alerjileri bebeklerin gözlerinin şişmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bebeğin gözleri normalden küçük görünüyorsa alerjik bir reaksiyonun belirtisi olabilmektedir.

Ek Gıda Alerjisi Nasıl Geçer?

Bebeklerde gözlemlenen alerjiler, yetişkin bireylere göre daha tehlikelidir. Bu nedenle alerji oluşumu gözlemlenmişse mutlaka bir uzman doktora gidilmelidir. Bebekte alerji olup olmadığının anlaşılması için bir takım testler yapılır. Sadece kan testi alerjinin varlığını görebilmek için yeterli değildir. Test sonuçlarına göre tedavi süreci başlar ve süreç boyunca bebeğin alerjik reaksiyon geçirmesine neden olan alerjen maddeden uzak durulması sağlanmalıdır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar