13.09.2013 - 09:58 | Son Güncellenme:
Bebeklerin beslenmesinde en temel besin maddesi anne sütüdür. Bebeğin sindirim sistemine uygun olduğu gibi aynı zamanda büyümesi ve gelişmesi için de tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu nedenlerden dolayı bebeklerin ilk 6 ay temel besin maddesi süt olmalıdır. Ancak 6 aydan sonra bebekler büyüdüğü için anne sütü tek başına yeterli olmamaktadır. Yavaş yavaş ek besinlere geçiş yapılmalıdır. Sindirim sistemi yeni besinlerle ilk defa tanışacağı için, seçilen her besin çok önemlidir. Seçilen besinlerin alerjen riski düşük ve bebeğin sindirimine uygun olması gerekmektedir. Önce elma gibi meyvelerden başlanmalı, ardından sindirimi kolay olan, evde mayalanmış yoğurt ve sonrasında da sebze yemeklerine geçiş yapılmalıdır. Bebeğe hazırlanan sebze yemekleri ve çorbalara 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı mutlaka ilave edilmelidir. Bu hem bebeğin enerjisi hem de içersindeki yağ asitleri için gereklidir. Zeytinyağını kullanırken en önemli nokta yüksek ısıya maruz bırakılmamasıdır. Bu nedenle sebze ya da çorbanın altı kapatıldıktan sonra üzerine yağ eklenmeli ve sonrasında pişirilmeye devam edilmemelidir.
Bebeklerde sağlık zeminini oturtmak için zeytinyağı gerekli
Yağ içeriğine bakıldığında zeytinyağı tekli doymamış yağ asidinden zengindir ve oleik asit içermektedir. Bu yağ asidi damar sağlığı için oldukça önemlidir. Damar sertleşmelerini önlediği gibi kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur. Bebeklerde henüz böyle bir sorun gelişmez ancak damar sağlığını korumak için en uygun yağ türü olarak bilinmektedir. Diğer bir yandan kuvvetli bir antioksidandır ve kansere karşı korumaktadır. 0-1 yaş bebeklerde sağlık zeminini oturtmak açısından çok önemlidir. Bu sebeple bebeğin beslenmesi en ideal şekilde yapılmalıdır. Bebeklerde belli aralıklarla kabızlık problemi de yaşanabilir. Zeytinyağı bu sorunu çözmede en iyi alternatif yöntemdir.
A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanılabilmesi, zeytinyağına bağlı
Besinlerle birlikte alınan yağ, sadece enerji verip sindirimi kolaylaştırmaz, aynı zamanda yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanımı için de gereklidir. A, D, E ve K vitaminleri yağda eridiklerinden, vücutta kullanılmaları için çok az da olsa yağa ihtiyaç vardır. Örneğin bebeğe havuç suyu verildiğinde içersindeki A vitamini yeterince emilemez. Bu havuç suyu yemekle veriliyorsa; yemekteki yağ, havuç suyundaki A vitaminin emilimi için yeterlidir. Ancak havuç suyu ara öğün olarak tek başına veriliyorsa; içerisine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmelidir. Bu şekilde hem sindirimi kolaylaştırır hem de A vitamini vücutta daha kolay aktif hale geçer. Bu örnekler A vitamini içeren kayısı, brokoli, kabak, ıspanak, sarımsak, kırmızıbiber, hayvan karaciğeri için de geçerli olmaktadır.
D vitamini çocukların büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Kasları korur, kemik ve dişlerin gelişmesi için de gereklidir. En önemli faydalarından bir tanesi de bağışıklığı güçlendirmesidir. Bu olumlu etkileri için besin olarak bebeklere yumurta sarısı, balık ve zeytinyağı verilmelidir. Alınan D vitaminin tümü aktif olmadığından, aktifleşmesi için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Haftada üç kez, 10-15 dakika kadar bebeklerin elleri, ayakları ve yüzü güneş ışığı ile temas ettirilmelidir. Günün erken saatleri veya akşam 16.00’dan sonrası güneş ışığı için en uygun saatlerdir.
E vitaminin en önemli etkilerinden bir tanesi bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklara karşı korumasıdır. E vitamini göz sağlığı için de gereklidir. Bebeklerin yiyebileceği besinlerden yeşil yapraklı sebzelerde (8. aydan sonra verilmeli); zeytinyağı, diğer sıvı yağlar ve yumurta bulunmaktadır.
K vitamini ise bebeklerde kemiklerin oluşumu için gereklidir. Bebeklerin ve çocukların enfeksiyonlara karşı direncini arttırmaktadır. Bebeklerin tüketebileceği besinler arasında yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerde ( 8. Aydan sonra verilmeli ) bulunmaktadır.
D, E ve K vitaminleri bebeklerin büyümesi ve gelişmesi bakımından önem taşırlar ancak doğru hazırlanmaları çok önemlidir. Bu vitaminleri içeren yiyeceklerin çok uzun süre pişirilmemesi gerekmektedir. Hazırlarken en önemli püf noktası da zeytinyağının yiyeceğe en son olarak eklenmesidir.
Bebekler için en uygun yağ, sızma zeytinyağı
Zeytinyağının piyasada pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bebekler için en uygun olan yağ; asitliği 0.3-0.5 arasında değişen sızma zeytinyağı olmaktadır. Emin olunan bir markanın zeytinyağı da kullanılabilir. Bebekler ve çocukların doğru beslenmeleri hayatları boyunca önem taşımaktadır. Bu dönemde doğru beslenen bebeklerde büyüme ve gelişme tam olarak gerçekleşir, ileriki yaşlarda kronik hastalıklara daha az yakalanırlar. Bu nedenlerden dolayı bebeklere, 1 yaşına gelene kadar katkı maddesi içeren hazır gıdalar verilmemelidir. Ayrıca şeker ve tuz beslenmeden tamamen uzak tutulmalı, doğru pişirme yöntemleriyle maksimum fayda sağlanmalıdır.