18.06.2024 - 17:10 | Son Güncellenme:
Bayram sofralarının en sevilen yemeklerinden biri olan yaprak sarma, lezzeti ve zarif sunumuyla misafirlerin beğenisini kazanır. Hem lezzetli hem de incecik sarılan yaprak sarmalar, özel günlerin vazgeçilmez ikramları arasında yer alır. Ancak mükemmel yaprak sarma yapabilmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. İşte size dağılmayan ve yumuşacık yaprak sarma tarifi...
YAPRAK SARMA TARİFİ
Malzemeler:
1 kg asma yaprağı (salamura veya taze)
İç Harcı İçin:
1 çay bardağı zeytinyağı (125 ml)
3 adet kuru soğan
1 adet rendelenmiş domates
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 avuç kıyılmış maydanoz
1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
Üzeri İçin:
Yarım limonun suyu
Limon dilimleri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
2,5 su bardağı sıcak su (500 ml)
Hazırlık:
Asma yapraklarını tuzunu almak için suya yatırın. Tuz miktarına göre bu süreyi uzatabilir ve suyunu birkaç kez değiştirebilirsiniz. Yaprakları birkaç saat suda bekletmek en iyisidir.
Tencereye zeytinyağını alın ve yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Dolmalık fıstık ve kuş üzümlerini de ilave ederek kavurun. Soğanlar şeffaflaşana kadar pişirin ve ardından şekeri ekleyin.
Yıkanmış pirinci tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin. Rendelenmiş domatesi, tuzu ve baharatları ekleyip karıştırın. Suyu ekleyin ve iç harcın suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
Yaprakları düz bir zemine serin ve yaprağın büyüklüğüne göre iç harçtan az miktarda koyun. Yanlarını kapatarak sigara böreği gibi sarın.
Sardığınız yaprakları tencereye düzenli bir şekilde yerleştirin. Tencerenin tabanına kaba yaprakları veya artan yaprakları serin. Sardığınız yaprakları tencereye dizin.
Yaprakların üzerine limon dilimleri yerleştirin ve yarım limonun suyunu sıkın. Zeytinyağı ve şekeri ekleyin. Sarmaların üzerini kaplayacak kadar su ekleyin (yaklaşık 1.5 bardak yeterli olacaktır). Artan yaprakları sarmaların üzerine kapatın.
Eğer varsa dolma taşı kullanarak sarmaların buharla eşit şekilde pişmesini sağlayabilirsiniz.
Tencereyi orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alın ve sarmalar suyunu çekene kadar pişirin. Suyu sık sık kontrol edin ve gerektiğinde ekleyin.