Püf NoktasıBayat yumurta nasıl anlaşılır? Su testi ile anında belli oluyor

Bayat yumurta nasıl anlaşılır? Su testi ile anında belli oluyor

08.07.2024 - 17:21 | Son Güncellenme:

Protein kaynağı yumurtanın bayat mı taze mi olduğu nasıl anlaşılır? Taze veya bayat olduğunu anlamanın püf noktası ise su testi. İşte yumurtanın bayat olup olmadığını anlamanın yöntemi...

Bayat yumurta nasıl anlaşılır Su testi ile anında belli oluyor

Yumurtaların tazeliğini kontrol etmek, sağlığınızı korumanın ve yemeklerinizin lezzetini artırmanın önemli bir parçasıdır. Bayat yumurtaları taze olanlardan ayırt etmek için basit ve etkili su testi yöntemi var. Bu pratik yöntem sayesinde, yumurtalarınızın taze olup olmadığını anında öğrenebilirsiniz. Bayat yumurta nasıl anlaşılır? İşte detaylar...

Haberin Devamı

YÜZMESİNE NEDEN OLUR

Yumurtaların içindeki hava kesesi zamanla büyür. Yumurta bayatladıkça içindeki sıvı azalır ve hava kesesi büyür, bu da yumurtanın suya bırakıldığında yüzmesine neden olur. Su testi, bu fiziksel değişimi tespit etmek için basit ama etkili bir yöntemdir.

İlk olarak, geniş bir kaseyi su ile doldurun, yumurtaların tamamen suya batmasını sağlayacak kadar su ekleyin. Daha sonra yumurtaları tek tek su dolu kaseye bırakın ve nasıl davrandıklarını gözlemleyin.

Bayat yumurta nasıl anlaşılır Su testi ile anında belli oluyor

Taze yumurtalar suyun dibine batar ve yatay şekilde kalır, bu yumurtalar güvenle tüketilebilir.

Eğer yumurta suyun dibine batıyor ama ucu yukarı doğru kalkıyorsa, yumurta biraz bayatlamış demektir ancak hala tüketilebilir.

Bayat yumurtalar ise suyun yüzeyine çıkar ve dikey olarak yüzer, bu yumurtalar tüketilmemeli ve hemen atılmalıdır. Bu yöntem sayesinde yumurtalarınızın tazeliğini kolayca belirleyebilir ve sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

DİĞER YÖNTEMİ DE KOKLAMAK

Yumurtanın tazeliğini kontrol etmenin bir diğer yöntemi ise koklamaktır; yumurtayı kırmadan önce koklayın, taze yumurta kokusuzdur veya hafif bir kokuya sahiptir, ancak bayat yumurta kötü kokar. Ayrıca, yumurtayı kırdığınızda sarısı ve beyazının iyi şekil alıp almadığını kontrol edin; taze yumurtanın sarısı ve beyazı belirgin ve düzgün şekil alır, fakat sarısı yayılıyor ve beyazı suluysa, yumurta bayatlamış olabilir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar