14.12.2020 - 14:45 | Son Güncellenme:
Balzamik İtalyanca bir kelime olup, Türkçe karşılığı kokulu anlamına gelmektedir. İtalyan mutfağından yayılarak tüm dünyada sağlık ve lezzet için kullanılan bir tat vericidir.
Balzamik Sirke Nedir?
Tarihinin 900 yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. İtalya'da bulunan Modena bölgesinde şarap imalatçılarının tonik olarak üretmişleridir. Şarap sirkesi diye bilinse de şarap yapılmaya uygun olmayan üzümlerin kullanılmasıyla bu tonik adı verilen sirke imal ediliyordu. Şarap için kullanılmayan fazla presler koyu bir şurup halinde kaynatılıyor fıçılarda bekletilerek yoğun kıvamlı sirke elde ediliyordu. Bu sirke İtalya'da ünlü şefler özel yemeklerde ve salatalarda sos olarak kullanmaktadır. Sirkenin bıraktığı özel lezzeti sayesinde zamanla İtalya'dan tüm dünyaya yayılmıştır.
Balzamik Sirkenin Faydaları Nelerdir?
Sirkenin her türlüsünün eski çağlardan bu yana şifa kaynağı olarak kabul edildiği bilinmektedir.
Dünya mutfağına mal olmuş bir lezzet olduğu bilinen balzamik sirkenin sağlığa olumlu etkileri de son günlerin en önemli konuları arasındadır. Sizler için balzamik sirkenin yararlarını kısaca araştırdık.
Hafızayı güçlendirdiği bilinen balzamik sirkenin alzheimer hastalığı ile savaştığı bilinmektedir.
Tokluk hissi verdiği bilindiğinden bu sayede kilo vermeye yardımcıdır.
Mide sağlığında da olumlu etkileri bulunur. Özellikle mide ağrılarında ve gastrit için kullanılmaktadır.
Kalp sağlığının korunmasında etkilidir.
Kolesterolü dengeler.
Dolaşım sisteminde olumlu etkileri bulunur.
Kan şekerini dengeler, diyabet üzerinde olumlu etkileri vardır.
Bağışıklığı güçlendirdiği bilinmektedir.
Hormon üretimini arttırır.
Cilt sağlığında önemlidir. Özellikle akne ve egzama tedavilerinde kullanılmaktadır.
Vücuttaki bakterileri ve mikroplardan arınmayı sağlar.
Balzamik Sirke Nasıl Yapılır?
Evde de hazırlayabileceğiniz balzamik sirkenin oluşmasın için biraz zaman gerektirdiğini de hatırlatalım. Sizlere balzamik sirkenin tarifini araştırdık.
Öncelikle balzamik sirke elde etmek için olgun beyaz üzüm kullanılmalıdır. Üzümler iyice yıkandıktan sonra ezilir ve süzgeçten geçirilerek çekirdeklerinden ayrılır. Üzüm suyu 15-20 dakika kadar güneşte beklemeye bırakılır. Üzün suyu daha sonra 90 derece de kaynamaya bırakılır. Fermente işleminin gerçekleşebilmesi için derece önemlidir. Kaynama süresinde kapağı kapatılmaz. Şurup koyu bir kıvama gelene kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Soğuyan şurup ağaç kaplarda bekletilmesi daha uygun olsa da ev koşullarında cam kaplarda beklemeye alınır. Sirkenin ağzı hava alacak bir kumaşla kapatılır. Serin ve havadar bir alanda bekletme yapılmalıdır.