21.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:
      Şimdi artık balığın bollaştığı zaman. Vitamin ve mineral değeri son derece yüksek, vücut için çok faydalı yağlar taşıyan bu besinden olabildiğince faydalanmak gerekiyor. Özellikle çocuklar ve kolesterolden şikayet edenler için balık önemli. Malum, balıkların her türü aynı zamanda yağlanıp, yenmeye müsait hale gelmiyor. İçinde bulunduğumuz ay ve sonraki ay için en uygun balıkları kısaca bir geçelim:
      Çinekop, Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunuyor. Ilık denizleri tercih ediyor. Bu aylarda iyice lezzetlenmiş eti ile ızgara, haşlama, çorba ve tava yapılmaya uygun oluyor. Dülger balığı ise mayıs ayında Marmara’dan Karadeniz’e çıkan ve sonra da bu aylarda geri dönmeye başlayan bir balık. Kalkan balığına benzer bir lezzeti var. Tava, buğulama, haşlama ve salatası yapılıyor. Hamsi her ne kadar Karadeniz’e mal olmuşsa da en çok bilinen ve tüketilen balıkların başında geliyor. Eğer hâlâ yanlış avlanma ile iyice azalmamışsa bu mevsimde yenmek için yeterli kıvama geliyor.
      Tuzlama, buğulama, ızgara ve tava olarak tercih edilmeli. Mercan, kalın pullarla örtülü bir balık türü. Boylarına göre çeşitli oltalarla avlanabiliyor. Buğulama, ızgara, tava ve yahnisi yapılıyor. İzmarit kolay yakalanan lezzetli bir balık. Kıyılarda avlamak kolay olur. Çoğunlukla ızgarası yapılıyor. Sonra daha bildik balıklar geliyor. Tava, ızgara ve yahnisi yapılan palamut; tava, pilaki, ızgara ve buğulaması yapılan lüfer; ızgara, köfte ve salatası yapılan kofana bunlardan birkaçı.
      Balık, önemli bir besin olmanın yanında özel bir keyiftir. Avlaması, pişirmesi, yemesi bir tür ritüeldir bazıları için. Biraz da bu nedenle balık mevsiminin geldiği şu günlerde birçok dergi balık için özel bölümler ayırdı. İstanbul Life dergisi de ekim sayısında balıkla ilgili bir dosya hazırladı. Hangi balık nasıl yenir, hangi balıkla ne yapılabilir, bazı özel tarifler, balık avlayanların bu konudaki önerileri ve en güzel balık restoranları bu dosyanın bazı başlıkları. Hâlâ görmediyseniz bir göz atın.