05.05.2015 - 12:09 | Son Güncellenme:
Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde Uzman Dr. İlkay Keskinel, "5 Mayıs Dünya Astım Günü" öncesi astım hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi vererek, çevresel faktörlerden polen kadar, stresin de astım krizlerinin ortaya çıkmasında etkili olduğunu söyledi.
Keskinel, bahar mevsimi için astım hastalarına şu önerilerde bulundu:
"Araba ve evlerin pencereleri kapalı tutulmalı, polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayıldıklarından evler öğleden sonra havalandırılmalıdır. Dışarıdan eve gelindiğinde hemen giysiler değiştirilerek yıkanmalı, mümkünse burun içini dahi yıkayarak banyo yapılmalıdır. Saçların yıkanması da buraya yapışan polenlerin temizlenmesi açısından yarar sağlar. Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır, üstlerine polen yapışabilir. Mümkünse polen mevsiminde çamaşır kurutma makinesi kullanılmalıdır."
Astım ve reflünün, kısırdöngü içerisinde olan iki hastalık olduğuna değinen Keskinel, "Reflü, mevsimsel olarak tetiklenebilir ve ortaya çıktığında daastım krizlerini alevlendirebilir. Ayrıca bahar aylarında polenlerin etkisiyle artan alerji şikayetleri, reflü sorunu nedeniyle kontrol edilemez duruma gelebilmektedir. Astım hastalarının yüzde 82’sinde reflü saptanmıştır" ifadesini kullandı .
Astım tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili yanlış algıların olduğuna vurgu yapan Keskinel, "Astım ilaçları akciğerleri kurutmaz, alışkanlık yapmaz. Uzun araştırmalar sonucu geliştirilmiş olan bu ilaçlar, hekim tarafından olası yarar ve zararı göz önüne alınarak hastaya verilmektedir. Sprey/kuru toz şeklindekiastım ilaçları oldukça yan etkisizdir. Astım şikayetleri ortadan kalksa da, ilaçları azaltma ya da bırakma kararı, asla hasta tarafından kendi kendine verilmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.