15.12.2015 - 15:33 | Son Güncellenme:
B12 vitamini eksikliğine ne sebep olur?
Mide rahatsızlıkları, aşırı alkol tüketimi, çölyak hastalığı, bağırsak parazitleri ve bakterileri, mide ülseri, gastrit ve yetersiz protein alımı B12 vitamini eksikliğine sebep olabilir. 50 yaşını aşmış kişilerde de bu rahatsızlık görülebilir.
B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?
B12 vitamininin esas kaynağı hayvansal gıdalardır. Birçok hayvansal gıda B12 vitamini bakımından zengindir.
Balık yumurtası en çok B12 içeren gıdalardan biridir. 50 gram balık yumurtası günlük B12 ihtiyacının neredeyse 5 katını karşılar. Ahtapot da bu vitamin bakımından zengin bir deniz ürünüdür. 15 gram ahtapot günlük B12 ihtiyacının tamamını karşılar. Uskumru, somon, sardalya ve ton balığı da önemli birer B12 kaynağıdır. 100 gram uskumru ya da somon günlük B12 ihtiyacının 3 katını, ton balığı 2 katını, sardalya 1.5 katını karşılar. İstiridye ve midye de B12 barındıran deniz ürünleridir.
Kuzu, sığır, dana, hindi, ördek ve kaz ciğeri B12 bakımından zengin et ürünleridir. Aynı şekilde sığır eti, dana kıyma ve kuzu eti de önemli B12 kaynağıdır.
Bazı peynir türlerinde ve yumurtada bolca B12 bulunur. 100 gram beyaz peynir günlük B12 ihtiyacının yaklaşık 1/3ünü karşılar. 1 yumurtanın sarısı ise %6sını karşılamaya yeter.
B12 vitamini bulunan diğer besinler
Takviye edilmiş kahvaltılık gevrekler
Süt
Yoğurt
Tavuk
Takviye edilmiş tofu
Karides
Geyik eti
Deniz yosunu
Maya
Takviye edilmiş soya sütü
Sakatat