11.09.2021 - 14:11 | Son Güncellenme:
Ayaklar, bütün vücudun yükünü taşıyan, ayak bileği, arka ayak denilen topuk bölgesi, ön ayak orta ve ayak kısımlarımdan meydana gelir. Yapısı çok sistemli bir biçimde dizayn edilmiş bir amortisör gibi olmaktadır. Yürümenin basma fazı sırasında vücudun ağırlığı ayak tarafından taşınmaktadır. Dizaynı yükün eşit ve aynı zamanda da dengeli bir şekilde ayağın yapısını meydana getiren kemik, kaslar, bağlar ve eklemlerin açısal düzeniyle yere yansıtılmaktadır. Ayağın mevcut işlevini eksiksiz olarak getirmesi sadece ayak sağlığı açısında önemli değildir. Aynı zamanda bütün bedenin, özellikle de komşu eklemlerin sağlığı için de gerekli olmaktadır.
Ayak Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Yaralanma, ayağın aşırı kullanılması ya da ayaklarda bulunan herhangi bir kemik, tendonun ya da bağ iltihaplanmasına sebep olan durumlar ayak ağrısına sebep olabilmektedir. Artrit, ayak ağrısının en yaygın olan bir nedenini oluşturmaktadır. Ayak sinirlerinin yaralanması yoğun bir biçimde yanma, uyuşma ya da karıncalanma ile sonuçlanabilmektedir. Ayak ağrısının genel itibari ile yaygın sebepleri şunlardır:
Aşil tendiniti
Avülsiyon kırığı
Aşil tendonu rüptürü
Kemik çıkıntıları
Diyabetik nöropati (diyabetin sebep olduğu sinir hasarı)
Yüksek topuklu olan ya da uygun biçimli olmayan ayakkabılar
Romatoid artrit
Stress kırıkları
Tarsal tünel sendromu
Septik artrit
Ayakta Kemik Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif nitelikteki ayak ağrısı çoğunlukla ev tedavilerine iyi bir şekilde cevap vermesine karşın, geçmesi biraz zaman alabilmektedir. Özellikle de bir yaralanma sonucunda şiddetli ayak ağrısı var ise muhakkak doktora danışmakta yarar vardır. Ayak ağrısının normal faaliyetlere müdahale etmesi durumunda, tıbbi yardım alınması gerekmektedir. Tedaviler, ağrının spesifik sebebine en ideal şekilde yönlendirilir.