14.08.2021 - 12:02 | Son Güncellenme:
Terleme karşıtı deodorant, stick, roll-on gibi ürünlerin kullanımı ile bu sorun giderilmeye çalışılsa da bunların hepsi geçici çözümlerdir ve söz konusu rahatsızlığı giderme konusunda etkili olmaz. Bu sorunun tedavisinde günümüzde yenilikçi bir uygulama olan koltuk altı botoks ile etkili sonuçlar elde ediliyor ve hastalarda terleme sorununu çok büyük bir oranda azaltılıyor. Halihazırda tıpta pek çok alanda kullanılan botoks tekniği, koltuk altında terlemeye neden olan sempatik sinirlerin aşırı uyarılması sorununu giderdiğinden uzun süreli bir tedavi imkanı sunuyor. Aynı zamanda kolay uygulanabilir olması da hastalar açısından avantaj sağlıyor.
Terleme sorunuyla başvuran hastalarda öncelikle bu soruna zemin hazırlayan herhangi bir hastalığın olup olmadığını araştırılıyor. Hormonal bozukluklar veya tiroid bezine ilişkin hastalıklar yoğun terlemeye sebep olabiliyor. Böyle bir durum varsa öncelikle bunlara yönelik bir tedavi planının belirlenmesi gerekiyor. Bu gibi bir hastalık söz konusu değilse 18 yaşın üzerinde olan, hamilelik ve emzirme gibi bir durumu olmayan, herhangi bir sinir sistemi hastalığı bulunmayan tüm hastalarda bu tedavi güvenle uygulanabiliyor.
İşlem, koltuk altı bölgesi lokal anestezik kremle uyuşturularak başlanıyor. Bir süre bekledikten sonra koltuk altı tam olarak uyuşuyor ve hastalar herhangi bir ağrı veya acı hissetmeyecek hale geldiğinde işleme başlanıyor. Terleme sorununa yol açan koltuk altı bölgelerini tespit ettikten sonra ince uçlu özel iğneler yardımıyla söz konusu bölgelere botoks enjeksiyonu gerçekleştiriliyor. Genellikle 10 dakikayı aşmayan bu işlemin ardından hasta günlük yaşamına ve işine hemen dönebiliyor. 3 gün ile 1 hafta aralığında işlemin sonuçlarını almaya, 2. haftanın sonunda ise tam olarak istenilen sonuç elde ediliyor. Yaklaşık 15 günlük bu sürecin ardından terleme sorununun halen devam ettiği bölgeler varsa bu bölgelere yeniden enjeksiyon uygulanabiliyor.
Koltuk altı botoks enjeksiyonu, vücudun diğer birçok bölgesine yapılan botoks enjeksiyonlarında olduğu gibi geçici bir etki sağlıyor. Koltuk altı botoks ile gerçekleştirilen terleme azaltıcı tedavide diğer botoks uygulamalarıyla aynı şekilde ortalama 6 aylık bir etki hedefleniyor. Bu süre bazı kişilerde daha kısa bazı kişilerde ise daha uzun olabiliyor. Etki ortadan kalktığında hastalar işlemi yeniden yaptırabiliyor. Ayrıca günlük yaşamı zorlaştıran, hem bireyin kendisini hem de çevresindeki kişileri rahatsız eden terleme sorununu 10 dakika gibi kısa bir sürede azaltan bu yöntem hastaların yaşam kalitesini de belirgin biçimde artırıyor.
Koltuk altı botoksu, Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyada da kabul görmüş bir terleme azaltıcı tedavi yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. 2004 yılından bu yana FDA tarafından onaylı bir şekilde dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen bu uygulama terleme şikâyeti için günümüzde en etkili çözüm yolu olarak görülüyor.