24.09.2018 - 17:45 | Son Güncellenme:
Aşırı aktif mesane nedir?
Aşırı aktif mesane; idrar torbası (mesane) kasının istemsiz kasılmaları sonucu gelişen ve sosyal yaşamı ileri derecede etkileyen bir hastalıktır. Normal şartlarda mesanedeki idrar belli bir hacme ulaşmadan işeme isteği vermez. Fakat aşırı aktif mesane durumunda ise durum farklıdır. Bir çay bardağı idrarı bile çok ciddi sıkışmış gibi hissetme hatta idrara yetişemeden kaçırma durumu görülebilmektedir.
Aşırı aktif mesane bu belirtilerle kendini gösteriyor!
Aşırı aktif mesane aniden gelen idrara sıkışma hissi, sık idrara çıkma (günde 8’den fazla), gece idrar yapmak için uyanma, yetişememe şeklinde idrar kaçırma gibi belirtilerle kendisini göstermektedir.
Eğer yukarıda sıralanan belirtilerden herhangi biri mevcut ise hasta mutlaka mesane konusunda değerlendirilmelidir.
Aşırı aktif mesane sebepleri nelerdir?
Kendiliğinden oluşan nedeni bilinmeyen mesane kasının aşırı aktivitesi aşırı aktif mesaneyi oluşturan durumlar arasındadır. Bunun yanı sıra nörolojik hadiselere bağlı olarak gelişen durumlar (inme, Parkinson, hidrosefali, beyin tümörü, MS, travmatik beyin hasarı,Şeker hastalığı vb.) da aktif mesane sebeplerindendir. Nörojenik durumlara bağlı olmayan durumlar (sık idrar yolları enfeksiyonu, mesane boynu darlıkları, mesane tümörü, mesane taşı, idrar yollarındaki yabancı cisimler, geçirilmiş cerrahi girişimler vb..) da yine aşırı aktif mesane sebepleri arasında sayılabilir.
Tanı ve tedavisi nasıl yapılıyor?
Üroloji uzmanı tarafından yapılan detaylı bir fizik muayene sonrasında aşırı aktif mesane sıkıntılarını yapan diğer hastalıklar dışlanmalı bu nedenle böbrek ve mesaneye ultrasonografi, idrar tetkikleri, ayrıntılı bir işeme günlüğü tanı desteklenmesi amacıyla Ürodinami ve sistoskopi yapılabilir.
Aşırı aktif mesanede birçok tedavi seçeneği bulunmakla birlikte öncelikle hayat tarzı değişikliği, pelvik taban egzersizleri ve davranış tedavileri verilir. Bu tedavilere ek olarak ilaç tedavisi ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalara mesane botox uygulamaları sinirsel iletimi azaltmak için cerrahi girişimler ve sinir uyarıcıları hatta mesane büyütme operasyonları yapılabilir.
Aşırı Aktif Mesane’ de bunlara dikkat!
-Obeziteden kaçınılmalı, mutlaka kilo verilmeli
-Sigara ve tütün mamülleri tüketilmemeli
-Kabız kalınmamalıdır. Kabızlığın giderilmesi ve barsak düzeni için lifli gıdalar tüketilmeli
-Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden kaçınılmalıdır.
-Alkol alımını azaltmak gerekir
-Yapay tatlandırıcılardan, aşırı baharatlı yemeklerden ve gazlı içeceklerden kaçınılmalı.
-Kafein içeren çay kahve tüketimi en aza indirgenmeli
-Düzenli spor ve egzersiz yapılmalı.
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Volkan Tuğcu