İnce açılmış lavaş ekmekleri arasında kıymalı harç ile hazırlanan Kayseri yağlaması kentte sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak tüketilmektedir. Lezzetli olması kadar yapılışı da bir o kadar maharetlidir. İşte parmak ısırtan Kayseri yağlaması tarifi...
Hamuru için:
- 4 su bardağı un
- ½ su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
İç harcı için;
- 500 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 1 adet domates
- 1 adet yeşil biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kayseri Yağlaması Yapılışı
Hamuru için;
- Bir kabın içine unu alın ve ortasına bir havuz açın. Ilık süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırın.
- Ilık suyu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun. Temiz bir kabın içine hafifçe un serpin ve hazırladığınız hamuru içine aktarın.
- Üzerini streç film ile kapatarak oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar mayalandırmaya bırakın. Bezeler haline getirin ve üzerini bir bezle kapatarak 10 dakika mayalanmaya bırakın.
- Oklava yardımıyla hafif unlayarak bezeleri tek tek açın.
- Yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın ve iyice ısıtın. Isınan tavaya açtığınız hamurları tek tek aktarın ve arkalı önlü pişirin. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın.
İç harcı yapılışı;
- İç harcı için soğanı ince ince doğrayın.
- Domatesi rendeleyin.
- Yeşil biberi ince ince doğrayın.
- Kıymayı sıvı yağ ile birlikte bir tavada kavurun.
- Kavrulan kıymaya soğan, domates, yeşil biber, tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyin ve kavurmaya devam edin.
- Kıymalı harç piştikten sonra ocaktan alın.
- Tüm yufkaları pişirdikten sonra bir pişmiş yufka ardından hazırladığınız kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkın.
Afiyet olsun!
Kayseri Yağlamasının Püf Noktaları Nelerdir?
- Lavaş ekmekleri çok ince açılmalı.
- Kıymalı harç çok lezzetli olmalı.
- Kıymalı harç iyice kavrulmalı.
- Kıymalı harcın içine soğan, domates, yeşil biber, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber eklenmeli.
- Kıymalı harç piştikten sonra ocaktan alınmalı.
- Kayseri yağlamalarını servis ederken, üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı gezdirin.