SağlıkArjinin Nedir? Arjinin Kullanmanın Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklarda Arjinin Kullanılır?

Arjinin Nedir? Arjinin Kullanmanın Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklarda Arjinin Kullanılır?

08.12.2020 - 21:48 | Son Güncellenme:

Proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin bir türü olan arjin; bebekler, büyüme çağındaki çocuklar, fazla kilolu insanlar ile yaşlılar için önerilmektedir. İnsan vücuduna besinle alınması zorunlu olan kimyasallar olarak nitelenen esansiyellerden organizmanın dışarıdan alınmaya muhtaç olduğu esansiyel aminositlerden arjin merak uyandırıyor. Peki, arjinin nedir? Arjinin kullanmanın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklarda arjinin kullanılır? İşte, tüm detaylar.

Arjinin Nedir Arjinin Kullanmanın Faydaları Nelerdir Hangi Hastalıklarda Arjinin Kullanılır

Yetişkinlerde arjin esansiyel olmayan amino asit olarak düşünülürken çocuklarda ise bu durum tam tersi olarak bağışıklık sisteminin oluşturulması ve savunulması amacı ile kesinlikle kullanılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Arjin; yumurta, balık, sığır eti ve kümes hayvanları gibi besin kaynaklarından karşılanabilmektedir. İnsan vücudunun arjini tek başına üretemediği ve dışarıdan alması gerektiği bilinmektedir.

Arjinin Nedir?

Vücudun fiziki fonksiyonlarının yerine getirilmesinde etkin bir rol üstlenen bir aminoasittir. Beslenme bakımından esansiyel aminoasitlerden bir tanesi. Gelişmiş memeliler olan primatlarda kreatin sentezi ile bazı mantar türlerinde mikropları yok eden kimyasal oluşumun sentezinde görev almaktadır. Arjin, hücrelerin çoğalması ile büyümesini sağlayan metabolik reaksiyonlarda kullanılan bir aminoasittir.

Arjinin Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Pek çok fizyolojik yapının işlemesinde arjin önemli bir yere haizdir. Hormon salınımları, büyüme hormonlarının gelişimi, toksik atıkların dışarı atılması ile bağışıklık sisteminin korunması öne çıkan faydaları arasındadır. Arjin kullanmanın faydaları şöyle sıralanabilir:

- Kötü kolesterolü yok edici etkisi vardır.
- Nitrik asit üretme görevini üstlenir.
- İnsan vücudundaki tuz miktarını dengeler.
- Damar sertleşmesine engel olur.
- İltihapla mücadele etmede etkin bir aminoasittir.
- Bağışıklık fonksiyonunun güçlenmesine katkı sağlar.
- Zihinsel aktivitenin gelişimine yardımcı olur.
- Atletik performansın gelişimine katkı sağlar.
- Kan damarlarının temizlenmesi ve onarımına yardımcı olur.
- Kan basıncının düşürülmesine yardım eder.
- Böbrek fonksiyonlarının gelişimine katkıda bulunur.

Hangi Hastalıklarda Arjinin Kullanılır?

Arjinin hangi hastalıklarda kullanıldığı ve tedavi sürecinde etkili olduğu merak edilmektedir. Hastalıkların iyileşmesine katkıları şu şekilde sıralanabilir:

- Kalp krizinin önlenmesine yardımcı olur.

- Koroner arter hastalığı ile konjestif kalp yetmezliği ile mücadelede kullanılır.

- Kaslarda görülen ağrıların iyileşmesine destek olur. Özellikle tıkalı damarların açılmasında yararları görülmektedir.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı, grip gibi mikrobiyal hastalıklar ile mücadele edebilme kapasitesine haizdir.

- Erkeklerde görülen bir takım rahatsızlıklarla mücadelede kullanımı tercih edilmektedir. Bu rahatsızlıklar arasında sıklıkla karşılaşılan ereksiyon problemleri, iktidarsızlık gibi problemler göze çarpmaktadır.

Arjinin yaygın rastlanmamakla birlikte bazı kişilerde karın ağrılarına, ishale, şişkinlik ve gaz sıkışmasına sebep olabildiği bilinmektedir. Mide yanması ve mide bulantısı da arjinin yan etkileri arasında belirtilmektedir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar