19.08.2023 - 12:18 | Son Güncellenme:
Araştırmalar, bazı baharatların insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini keşfetmişti. Örneğin, zencefil mide bulantısı gibi sindirim sorunlarını giderdiği, zerdeçalın ise iltihabı azalttığı ortaya koyulmuştu. Bunun yanında tarçın da kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabiliyordu. Zencefil ve zerdeçal ile yakından ilişkili bir baharat olan kakule, kilo vermeyi teşvik etme potansiyeli de dahil olmak üzere faydaya sahip olabilir. Ancak bilim adamları, kakulenin metabolizmayı nasıl etkilediğinden henüz emin değiller.
YAĞ YAKIMINA YARDIMCI
International Journal of Molecular Sciences'da yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar, obezite gibi metabolik hastalıklarda doğal bir tedavi olma potansiyelini değerlendirmek için kakulenin farelerdeki metabolik etkilerini incelediler. Araştırmayı yürütmek için, bilim adamları 32 erkek fareyi ya bir kontrol diyeti ya da 14 hafta boyunca %3, 6 veya %12 kakule içeren bir diyetle beslediler. 14 hafta sonra, bilim adamları, kakule tüketen farelerin, biraz daha yüksek gıda alımına sahip olmalarına rağmen, kontrol farelerinden daha az kilo aldıklarını buldular. Ek olarak kakule grubundaki kemirgenler yağsız kas kütlesini arttırırken yağ kaybetti.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRIYOR
Bilim adamları kakuleyi daha fazla incelediklerinde, kakulenin iştahı etkileyen ve vücut yağ yakma süreçlerini düzenleyen beyin devrelerini düzenlediğini buldular. Ek olarak, baharatın karaciğer ve iskelet kasında mitokondriyal oksidatif metabolizmayı arttırdığı görüldü.
Ekip, bu bulgulara dayanarak, vücut yüzey alanı normalleştirme denklemini kullanarak insanlar için tahmini bir kakule dozu hesapladı. 132 kiloluk bir yetişkin için optimum miktar, günde 76,9 ila 308,4 miligram kakule biyoaktif maddesidir. Bu da, 14,5 ila 58,3 gram kakule tohumu veya 18,5 ila 74,2 gram kakule kabuğuna eşit. İnsan katılımcıların dahil olduğu 6 çalışmanın sistematik incelemesi ve meta-analizi, kakulenin önemli bir kilo kaybı etkisi göstermediğini de buldu.