Acil Servis / Mustafa Bahçeci
Sevgili okurlar; Kadınların önemli yakınmalarından birisi de düzensiz ve miktarı artmış kanamalardır. Anormal rahim (uterin) kanamaları adını verdiğimiz bu durumla ilgili olarak, oldukça çok sayıda e-mail aldım. Bu yazımda bu soruların ışığında, anormal kanamalardan söz etmek istiyorum.
Anormal rahim kanamalarının sebebi nedir?
Birçok kadında hormon bozuklukları kanamalara neden olur. Bu kadınlar ya çok yüksek östrojen düzeylerine ya da düşük progesteron düzeylerine sahiptirler. Rahim içine doğru gelişen miyom veya polipte kanamalara neden olan bir başka faktördür. Rahim içi kılıfının kanseri veya rahim ağzında enfeksiyon kanamaya neden olan önemli faktörlerdir. Bazen de tiroid bezi ile ilgili problemler kanamaya neden olabilir.
Yukarıda belirttiğimiz nedenler anormal kanamaya neden olan faktörlerden birkaçıdır. Bu problemler kadın hayatının herhangi bir evresinde görülebilir. Fakat bu kanamaların görülmesi yaşa bağımlı olarak özellik gösterir.
20-30 yaş arası
Genç kadınlarda kanamanın en sık görülen nedeni gebeliktir. Birçok kadın gebeliklerinin ilk birkaç ayında kanamadan yakınabilir. Doğum kontrol hapları ve norplant adı verilen doğum kontrol uygulamaları da kanamaya neden olabilir. Eğer normal adet döneminde yumurtlama olmaz ise, ya adet dönemi ortasında damla şeklinde kanama olur ya da adet kanaması uzun ve yoğun olur.
40-50 yaş arası
Menopoz öncesi yıllarda kadınlar düzenli olarak yumurtlamazlar. Bu durum anormal kanamalara neden olabilir. Rahimin içini döşeyen ve endometrium adı verilen kılıfın kalınlaşması da kanamaya neden olabilir. Bu kalınlaşma rahim kanseri açısından uyarıcı olmalıdır. Bu kadınlarda kanama nedeninin rahim kanserine bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır.
Menopoz sonrası kadınlar
Menopoz sonrası kanama nedeni, sıklıkla menopoz tedavisi amacı ile kullanılan hormon ilaçlarıdır. Diğer nedenler, rahim içi kılıfının kalınlaşması ve rahim kanseri olabilir. Rahim kanseri ileri yaştaki kadınlarda gençlere göre çok daha sık gözükür. Fakat bu durum kanaması olan her kadının kanser olduğu biçiminde algılanmamalıdır. Anormal kanamaların nedenleri hangi testlerle saptanabilir?
Doktor testi hastanın yaşı ve bulgularına göre yapar. Eğer hastanın gebelik şüphesi varsa gebelik testi yapılır. Eğer kanama çok yoğunsa, hastaya basit bir kan sayımı yaptırarak, kansızlık olup olmadığı test edilir.
Ultrason muayenesi, hem rahim ve hem de yumurtalıkların değerlendirmesine yardımcı olur. Bu muayene sırasında kanama nedeni de açıklanabilir.
Doktorunuz rahim içi kılıftan (endometrium) biyopsi almayı önerebilir. Bu işlem ince, plastik bir kateterin rahim içine yerleştirilmesi ile yapılır. İşlem sırasında hasta çok az bir ağrı duyabilir. Bu yöntemle, rahim içinden küçük bir parça alınarak, patolojik tanıya gönderilir. İşlemin amacı, rahimde oluşacak kanser veya diğer patolojilerin kesin tanısını koymaktır.
Bir diğer test ise histeroskopidir. Kameraya bağlı ince bir tüp rahim içine yerleştirilir. Kamera doktorun rahim içini görmesini sağlar. Eğer herhangi bir anormal görüntü var ise, doktor buralardan direkt biyopsi alır.
Bazen kanama çok yoğun olabilir. Bu gibi durumlarda hasta uyutularak kürtaj yapılır. Bu kürtaj hem patolojiye gönderilmek üzere parça alınmasını sağlar ve hem de kanamayı durdurur. Anormal rahim kanamaları nasıl tedavi edilir?
Tedavi nedene göre yapılır. Eğer kanamanın nedeni hormonal ise doktorunuz genellikle doğum kontrol hapları veya progesteron hormonu kullanmayı önerir. Eğer kanama menopozda kullanılan hormonal ilaçlara bağlı ise doktorunuz almakta olduğunuz hormon miktarını değiştirebilir. Eğer problem tiroid bezi ile ilgili ise, bunun tedavisi kanamayı kesecektir. Eğer polip, miyom, kanser veya endometrial hiperplazi gibi tanılar konuldu ise tedavi cerrahidir. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle.