23.07.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
ULUSLARARASI Akdeniz Mutfakları Konservatuvarının 10 üyesinden biri de Türkiye... Türkiye şubesinin kurucularından Divan Oteli Mutfaklar Koordinatörü Aybek Şurdum, "Akdenizin unutulmaya yüz tutmuş pek çok sebze, balık ve tahıl - hububat yemeğini gün yüzüne çıkardık. Örneğin zeytinyağlı patlıcan paçası, Osmanlıdan kalma Akdeniz yemeğidir" dedi. Basit ama sağlıklı yemekler ŞUBE Başkan Yardımcısı Güzin Yalın ise "Akdeniz yemekleri unutulmasın, elden ele yanlış aktarılmasın diye çalışıyoruz" diye konuştu. Şurdum, konservatuvarın düzenlediği uluslararası festivallere katılanların ortak sloganını ise şöyle söyledi: "Fast foodu bırakıp anne mutfağına, basit ama sağlıklı tencere yemeklerine, yani slow fooda dönmeliyiz." Neler yok ki? ŞURDUM, Akdeniz mutfağının örneklerinden birkaçını şöyle sıraladı: Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı patlıcan paçası, ısırgan otlu pide, pekmez soslu patlıcan kızartma, yoğurtlu deniz börülcesi, çiğ balık salatası, kıtır kabak tatlısı, ben mari usulü balık çorba, ahtapotlu pilav, sacda fener balığı, asma yapraklı sardalya, zeytinyağlı çağla. Beğendili balık Aybek Şurdumun kendi geliştirdiği ve levrek balığını kullanarak yaptığı Beğendili Balık Yemeğinin tarifi şöyle: Malzemeler Hazırlanışı:Balık eti kızgın zeytinyağında sotelenerek bir kaba çıkarılır. İnce doğranmış soğan ve sarmısak zeytinyağında pembeleştirilip balık içine atılır. Domates püresi, tuz, kırmızı, toz biber, defne yaprağı ve balık suyu ilave edilerek pişirilir. Patlıcan beğendi hazırlanır. Tabağa ızgara yapılmış kabaklardan çember yapılır, beğendi konularak üzerine pişen balık etleri yerleştirilir ve sosu gezdirilerek servise sunulur. 180 gram kuşbaşı balık eti, 10 gr. soğan, 1 adet defne yaprağı, 1 diş sarmısak, 20 gr. domates püresi, 2 gram tuz, 1 gr. kırmızı toz biber, 2 cl balık suyu, 2 adet patlıcan, 20 gr. krema, 1 cl zeytinyağı, 0.5 gr. beyaz biber.