21.07.2023 - 23:54 | Son Güncellenme:
İster kahvaltıda, ister 5 çayında. Poğaça günün her saati tüketilen çöreklerin en sevilenlerindendir. Mayalı ve mayasız poğaça, patatesli, dereotlu, sade ve peynirli poğaça en çok tercih edilen çeşitlerindendir. Ancak bu hamur işi çok çabuk bayatlaması nedeniyle can sıkıcı oluyor. Bilmeniz gereken bu aşçılık tüyosu ile bayatlamayan, puf puf poğaça yapmak artık çok kolay.
Poğaça yaparken yumuşak olmasını istiyorsanız hamuruna kesinlikle maden suyu ekleyin. Hem bayatlamasını önlüyor hem de ağızda dağılacak kadar yumuşacık yapıyor.
Gereken malzemelerimiz:
İç malzeme için:
Üstlerini kaplamak için:
ANNE USULÜ POĞAÇA NASIL YAPILIR?
POĞAÇA YAPARKEN BİLMENİZ GEREKEN PÜF NOKTALAR
Bu süper yumuşak poğaçlar yapılırken bilinmesi gereken ilk şey, her şeyin oda sıcaklığında olması gerektiğidir. Malzemeler soğuk olursa istediğiniz kadar yumuşak olmaz.
Ayrıca poğaçaların bir haftaya kadar yumuşak kalabilmesi için iki malzemeye ihtiyacımız var: Maya ve maden suyu. Bu ikisi gerçekten kabarıklığa yardımcı oluyor.
Son olarak, bu tarif için bir makineye ihtiyacınız yok. Ellerinizi kullanarak yapabilirsiniz. Hamur bir arada tutana kadar biraz yoğurma gerektirir.
POĞAÇA HAMURU YOĞURURKEN BU SÜREYİ GEÇİRMEYİN
Poğaça hamuru, yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvama gelinceye kadar yoğurulur. Hamur çok fazla yoğurulursa, sert ve lifli olur. Hamur çok az yoğurulursa, kabarmaz. Poğaça hamuru, genellikle 5-10 dakika kadar yoğrulur.
Poğaça hamurunu yoğururken, ellerinizin ve tezgahın unlu olmasına dikkat edin. Bu, hamuru yoğurmanızı kolaylaştırır ve hamurunuza yapışmasını önler. Hamuru yoğurduktan sonra, üzerini bir bez ile örtün ve oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra, dilediğiniz şekilde şekillendirip pişirebilirsiniz.
Kaynak: giverecipe.com Derleme: Milliyet.com.tr