06.07.2022 - 15:40 | Son Güncellenme:
Baş ağrısı; başın belirli bir kısmında sıkıştırıcı, zonklayıcı veya belirgin bir biçimde ortaya çıkan aynı zamanda da rahatsızlık veren bir durum şeklinde bilinir. Baş ağrısı ağır ağır ya da birdenbire olmak üzere, birkaç saat ya da birkaç gün süresince devam edebilir.
Ayağa Kalkınca Baş Ağrısı Neden Olur?
Genel olarak bakıldığında ayağa kalkerken görülen baş ağrısının en sık rastlanılan çeşidi susuzluk baş ağrısı adı verilen ağrı türüdür. Dehidrasyon ağrısı da adı verilen bu ağrı çeşidi hemen hemen herkesin hayatının belirli bir dönemi içerisinde yaşamış olduğu baş ağrısıdır. Su içmenin unutulduğu yoğun tempolu olan bir günün sonunda ortaya çıkan baş ağrısı susuzluk baş ağrısı şeklinde ifade edilir.
Susuz kalmak aynı zamanda migreni de tetikleyebilir ya da var olan migrenin çok daha şiddetli bir hal almasına neden olabilir. Susuzluk baş ağrısı durumunda ağrı genellikle eğilme durumunda, ayağa kalkma sırasında ve yürüme esansında artar. Bu tip baş ağrısı ile beraber aşırı susama, yorgunluk hissi, baş dönmesi, koyu renkte olan idrar ya da ağız kuruluğu gibi çok sayıda şikayet ortaya çıkar.
Ayağa Kalkarken Oluşan Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Baş ağrısı durumunda mutlaka uzman bir doktora görünmek gerekir. Doktor duruma göre belirli ilaçları hastaya verecektir. İlk olarak baş ağrısını neyin tetiklediğinin bulunması gerekir. Tetikleyici olan unsurlardan kaçınmak kişinin baş ağrısını azaltabilir. Bununla birlikte, derin nefes alıp verme veya düzenli egzersiz bir yapmak da stres seviyesini düşürerek baş ağrısının azaltır.