12.03.2021 - 17:14 | Son Güncellenme:
Baş ağrıları çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir. Stres veya uzun süreli gerginlik en yaygın nedenlerdir. Daha sonra sinir gerginliği ile baş ağrısı veya kaskta baş ağrısıdır. Hemen hemen herkes bir anda bundan etkilenir.
Ani Baş Ağrısı Neden Olur?
Saçlı deri, boyun ve yüzdeki kaslar kasılmaya ve kasılmalara ve ağrıya neden olur. Anksiyete, yorgunluk (göz yorgunluğu), stres, uzun süreli konsantrasyon bozukluğu gibi çeşitli psikolojik faktörler ve ayrıca boyundaki gerginlik gibi faktörler ani baş ağrısı sebebidir.
Migrenler genellikle daha yoğundur ve işlev kaybına neden olabilir. Migrenlerin nedeni bilinmemektedir, ancak belirli tetikleyiciler tanımlanmıştır. Bunlar arasında hormonal değişiklikler ani baş ağrısını tetikleyebilir.
Bir Anda Gelen Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Gerilim baş ağrıları genellikle sabit basınca neden olur ve bu da başın her tarafında zonklayan bir ağrı ile sonuçlanır. Çoğu durumda ağrı yavaş yavaş başlar ve gözlerin üzerinde yoğunlaşır. Alında veya boynun arkasında bir gerginlik hissi belirir. Ağrı hafif ile orta arasındadır ve kendinizi zorladığınızda daha da kötüleşmez.
Küme baş ağrısı bir küme halinde ortaya çıkar ve ağrı her seferinde 15 dakika ile 3 saat arasında sürer. Genellikle uyku sırasında başlarlar, başın bir tarafıyla sınırlıdırlar (tek taraflı ağrı) ve çok şiddetli olabilirler. Genellikle baş ağrısı ile aynı tarafta, gözün kızarması ve yırtılması, göz kapağında sarkma, tıkanıklık ve burun akıntısı gibi başka semptomlar eşlik eder. Stresten uzak durarak çözüm üretilebilir.
Bir Anda Gelen Baş Ağrısı Tehlikeli midir?
Baş ağrıları bazen ağrılı ve güçten düşürücü olsa da, genellikle ciddi tıbbi sorunlardan kaynaklanmaz. Ancak bazen baş ağrıları daha ciddi bir rahatsızlığa işaret eder. Gerçekten çok belirgin hipertansiyon, felç, beyin tümörü varlığı veya beyin anevrizması (bir kan damarı duvarında zayıf bir nokta) baş ağrısına neden olabilir.
Menenjit (beyin zarının enfeksiyonu), özellikle aniden ortaya çıkarsa ve buna ateş, boyun tutulması ve görme bozuklukları (çift görme) eşlik ederse baş ağrısına da neden olabilir.