05.03.2021 - 13:46 | Son Güncellenme:
Amfizem hastalığında vücuda giren temiz havanın tutulduğu akciğerlerin ucunda bulunan hava keseleri çeşitli nedenlere bağlı olarak zarar görerek görevini yerine getiremez duruma gelebilir.
Amfizem Neden Olur?
Amfizem hastalığı, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz yönde etkiler ve ilerleyen aşamalarda da ölümcül sonuçlar doğurabilir. Amfizem hastalığı, solunum yetmezliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilen bu hastalık nadir de olsa genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda hava kirliliği ve endüstriyel alanlarda uzun süre bulunma da bu hastalığı tetikleyen faktörler arasında yer alır.
Anfizem Belirtileri Nelerdir?
Anfizem belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Pek çok hastada ortak görülen belirtiler, nefes almada güçlük ve kronik öksürük olarak ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde alveollerin aşırı büyümesi sonucunda akciğerler genişler zorunda kalır ve bunun sonucunda, göğüs kafesinde şişmeye neden olabilir. Bu duruma da fıçı göğüs ismi verilir. Hastalar genellikle amfizem belirtileri yaşadığını fark etmeyebilir.
Zamanla gelişen bu hastalığın ilk belirtileri ise, fiziksel aktiviteler sırasında öksürük ya da nefes daralması yaşanmasıdır. Sigara içmek sadece hava keseciklerini değil, bunun yanında da hava yollarını da önemli ölçüde tahriş eder. Hasar gören nefes yolunda kısa süre içinde iltihap meydana gelir. Buna bağlı olarak ortaya çıkan balgam, hava yolu tıkalı olduğundan dolayı vücuttan atılamaz. Yoğun balgam üretimi en çok görülen belirtiler arasında yer alır. Bunun yanında, kana ve yeterince oksijen aktarılamaması sonucunda, kişi sürekli olarak kendisini yorgun hisseder. Kişinin kendini kronik yorgun hissettiği zaman, uzman bir doktora başvurması gerekir.
Anfizem Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anfizem hastalığının kesin bir tedavisi bulunmuyor. Kullanılan tedavi yöntemleri, hastalığın gidişatıonı yavaşlatma, belirtileri kontrol altına alma, kişinin normal yaşamına devam edebilmesini sağlama ve komplikasyonları kontrol altına alma amacı ile yapılıyor. Bu tedavinin ilk aşaması ise, sigarayı bırakmaktır. Daha sonra uygulanacak çeşitli yöntemlerle kişinin hayat kalitesinin arttırılması amaçlanır. Hastalığın şiddetine göre çeşitli ilaç tedavileri uygulanabilir. Anfizem tedavisinde en yaygın kullanılan ilaçlar arasında, inhaler steroidler, bronkodilatörler ve çeşitli antibiyotikler bulunur. Bu ilaçlar, hastanın daha kolay nefes almasını sağlar.