Genel SağlıkAmbalajsız bitki çayı tehlike saçıyor! 'İlk bakışta anlamak mümkün değil' diyerek uyardı

Ambalajsız bitki çayı tehlike saçıyor! 'İlk bakışta anlamak mümkün değil' diyerek uyardı

25.01.2024 - 11:45 | Son Güncellenme:

Bitki çayları, kış aylarında en çok tercih edilen içeceklerin başında geliyor. Ancak içeriği sayesinde sağlıklı yaşamın destekçisi olarak tüketilen bu çayların hijyen koşullarına uygun olarak üretilmesi çok önemli. BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, bitki çayı tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Ambalajsız bitki çayı tehlike saçıyor İlk bakışta anlamak mümkün değil diyerek uyardı

Farklı bitki özleri ve yapraklarından elde edilen bitki çayları, günümüzde sağlıklı beslenmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir içecek olarak birçok çeşidiyle öne çıkıyor. Özellikle olumlu katkılarıyla bilinen bu çaylardan; yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, melisa, papatya, kuşburnu ve en çok tüketilenlerin arasında yer alıyor. Soğuk kış günlerinin eşlikçisi bitki çaylarının yaşamımızda önemli bir etkiye sahip olduğuna dikkat çeken BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, bitki çayı tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Haberin Devamı

'Çay tüketiminde kaliteli hammadde temini çok önemli'

Bitki çaylarının tüketimindeki en önemli noktanın ambalajlama ve hijyen olduğunu vurgulayan Ebru Akdağ, Son yıllarda sağlıklı beslenmeye olan ilgi, bitkisel ürünlere olan yönelimi de artırdı. Özellikle bitki çayları, tüketicilerin hem sağlıklı olmak hem de çeşitli hastalıklardan korunmak amacıyla tercih ettiği ürünler arasında öne çıkıyor. Bilhassa, antioksidan maddeler taşıyan bazı bitkilerin bağışıklık sistemine olan etkileri bazı bitkilerin ise rahatlatıcı veya sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırmasıyla çay hallerinin içilmesi yaygınlaştı. Ancak çay keyfini doyasıya ve güvenle yaşayabilmemiz için kaliteli hammaddelerin temin edilmesi gerekiyor. Tüm gıdalarda olduğu gibi çay üretiminde de kullanılan malzemelerin kalitesi, tüketicinin sağlığı açısından kritik bir rol oynuyor. Bu nedenle üretim sürecinin her aşamasında gıda güvenliğin uygunluğun sağlanması gerekiyor. Sağlığı riske atabilecek istenmeyen maddeler taşımaması çok büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle merdiven altı olarak tabir edilen ve nerede üretildiği belli olmayan denetimsiz çayların tüketilmemesini öneriyoruz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Ambalajsız bitki çayı tehlike saçıyor İlk bakışta anlamak mümkün değil diyerek uyardı

'Ambalajlı çaylar, kalite standartlarına uygun olarak üretiliyor'

Denetime tabi olmayan yerlerden bitki çayı alınmaması gerektiğinin altını çizen Akdağ, “Türk Gıda Kodeksi'ne göre çaylar dökme olarak satılamaz. Bu düzenleme, tüketicilerin çay ürünlerinin belirli standartlara uygun olduğundan emin olmalarını sağlar. Ancak, açıkta satılan çaylarda bu güvenceyi bulmak her zaman mümkün değil. Bu ürünlerin içine farklı maddelerin karıştırılma riski bulunmakta ve ürünün nasıl, ne kadar süreyle ve hangi koşullarda saklandığına dair bilgiler genellikle eksik olmaktadır. Bu nedenle çay tüketiminde güvenilir ve ambalajlı markaları tercih etmek gerekiyor. Ambalajlı çay ürünleri, üretim sürecinden tüketiciye ulaşana kadar olan aşamalarda daha sıkı denetimlere tabi tutuluyor ve kalite standartlarına uygun olarak üretiliyordedi.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar