18.02.2014 - 18:02 | Son Güncellenme:
Kerevizin altın kadar değerli bir besin olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "Besleyicilik oranı oldukça yüksek olan kereviz, A, B, E ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. İçeriğinde kalsiyum, protein ve demir mevcuttur. Besin değeri ve faydaları bakımından çok kıymetlidir" dedi. Kerevizin kalorisi düşük olduğu için diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceğini anlatan Enç, şöyle konuştu: "Sinir yatıştırıcı etkisi olan kereviz, aşırı sinirlilik ve asabiyet haline iyi gelir. İdrar söktürür, kanı temizler, böbreklere faydalıdır, kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Gut ve romatizma gibi hastalıklara faydası vardır. Sinir yorgunluğunu giderir. İştah açma özelliği yanında ağız kokusunu giderir. Cilt için de faydalı olan kereviz, sivilceleri azaltır. Cilde parlaklık, tazelik verir ve genç görünmenizi sağlar. Anne sütünü artırır."
Kerevizin kaynatılırken suyuna limon ilave edilirse gaz yapmasının önleneceğini kaydeden Enç, şunları söyledi: "Kerevizin suyu oldukça faydalıdır. Suyu içilirse vücudun kaybettiği suyu geri alıp, vücudun yenilenmesine yardımcı olur. Tansiyona iyi gelen kereviz, kolestrolü de düşürür. Şeker hastaları için de kıymetli bir besindir. Vücuda kuvvet verir. Sarılığa faydalıdır. Kereviz, mideyi de kuvvetlendirir."