15.02.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:
Farklı açılardan yaklaşmaya çalıştığımzı süregelen zamanda gelişen ve bazen hızına yetişmekte zorlandığımız "moda", fotoğrafların haricinde kısa filmlerle hayatımızı doldurmaya devam ediyor.
Moda fotoğrafçılarından, sanat fotoğrafçılarına kadar birçok dünyaca ünlü fotoğrafçının karelerinden koleksiyonları, geçmiş-gelecek dönemleri izlediğimiz renkli kareler, uzun bir süredir filmlerle tanıtılmaya başladı.
Modanın hareketli halini televizyonlarda defilelerin sonrasındaki "defile" videolarından daha ziyade yaşayan bir hale dönüştüren "moda filmleri" elbette gözde olması kadar, tartışmalara da sebep oldu, olmaya devam ediyor. Ancak çoğu marka, tasarımcı, son yıllarda Istanbul Fashıon Week kapsamında yerli tasarımcılarımızında, koleksiyon sergilemeden önce, yapmış oldukları kısa filmleri tanıtım amaçlı kullandıklarına şahit oluyoruz.
Dünya çapında başarılı ve seçkin örnekleri var olan "moda filmleri" furyası, gelecek zamanda belki de daha çok markanın ve tasarımcının bu yola başvurmasını sağlayacak gibi gözüküyor. Lakin, kısa film çalışmalarını profesyonel açıdan etik bulmayan çevrelerde yok değil.
Moda dünyasının içindeki çoğu otorite, görselliğin en uygun şekilde yansıtılmasından yana. Sonuçta iş görsellik olduğu için, kim, neyi, hangi ölçüde başarılı sunarsa, elbette takdir görüyor. Bu fotoğraf olsun ya da "moda filmi" olarak adlandırdığımız kısa film çalışmaları olsun.
Sektörün içindeki çeşitlilik insanların kafalarını yormaktansa, farklı açılardan değerlendirildiğinde oldukça bol malzemeye sahip olunduğunu ve "çeşitlilik" için birçok alandan faydalanılabileceğini gösteriyor.
Sanat ve kültür bu durumda devreye giriyor. Entellektüel zeka, profesyonel bakış açısı ve detaylara yoğunlaşma "modacı" ve beraberinde çalıştığı ekip için dikkat edilmesi gereken başlıklar oluyor.
Şuanda çoğu tasarımcı ve marka, farklı sanat yönetmenleri, özellikle bakış açısı sanata yönelik fotoğraflardan gelen "moda fotoğrafçıları" ile çalışarak, sezon genelindeki farklarını ortaya çıkarmaya çalışıyor.
Bilgisayar başında geçirdiğimiz zaman göz önünde bulundurulursa, internet üzerinde, hızlı erişim sağlayabildiğimiz şu dönemde, yapılan çeşitli "moda filmlerini" izlemek ve takip ettiğimiz markaların ya da tasarımcıların bizlere hangi hikayelere dahil ettiğini görmek belki de bir fotoğraf karesini incelemekten daha çekici bir hal alıyor.
Bu duruma herkes çekimser davransa da, "moda filmleri "furyası, "moda fotoğrafları" kadar ilgi ile takip ediliyor.
Biz de sizin için son zamanlarda dikkati özellikle çeken "moda filmlerinden" bazılarını seçtik.. İyi seyirler.
Bruce Weber - Yves Saint Laurent
Karl Lagerfeld - The Tale of a Fairy
Lanvin for H&M
Harmony Korine - Proenza Schouler Presents
Kate Moss - Agent Provocateur
Ruth Hogben - Gareth Pugh