Genel SağlıkAkrilamid nedir?

Akrilamid nedir?

30.03.2018 - 10:51 | Son Güncellenme:

Akrilamid nedir sorusu, ünlü bir kahve firmasının, kahvelerinin içerisinde akrilamid maddesi bulunması sonucunda merak edilmeye başlandı. Akrilamid, amino asitler ve şekerler arasındaki bir reaksiyon ile oluşan kimyasal bir maddedir ve bu madde genellikle ısıtıldığında ortaya çıkar. Çeşitli ölümcül hastalıkların doğmasına neden olan akrilamid nedir, sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Akrilamid nedir?

Akrilamid nedir

Akrilamid nedir sorusu,dünyaca ünlü kahve firmasının kahvelerinin içerisinde akrilamid çıkmasıyla, internet ortamında en çok aranan sorulardan bir tanesi haline geldi. Kanser gibi hastalıklara neden olan akrilamid maddesi nedir sorusunun cevabını sizler için araştırdık ve bir araya getirdik.

Akrilamid nedir?

Akrilamid, amino asitler ve şekerler arasındaki bir reaksiyon ile oluşan kimyasal bir maddedir. Genellikle patates, kök sebzeler ve ekmek gibi yüksek nişasta içeriğine sahip yiyecekler, kızartma, kavurma veya pişirme işlemlerinde yüksek sıcaklıklarda (120 ° C'nin üstünde) pişirildiğinde ortaya çıkar.

Akrilamid gıdalara kasıtlı olarak eklenmez, pişirme işleminin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar ve belli bir ısının üzerinde pişen hemen hemen her yiyecekte meydana gelebilir.

Akrilamid nasıl oluşur?

Akrilamid oluşurken, yüksek sıcaklıktaki pişirme sırasında Maillard reaksiyonu denilen bir süreç oluşur. Doğal olarak mevcut su, şeker ve amino asitler, bir gıda maddesinin karakteristik lezzetini, dokusunu, rengini ve kokusunu yaratmak için birleşirler. Bu süreç ayrıca akrilamid üretebilir.

Akrilamid maddesinin zararları nelerdir?

Hayvanlar üzerinde yapılan laboratuar testleri sonucunda akrilamid maddesinin, kansere neden olduğu ortaya çıkmıştır. akrilamid maddesinin insan beslenmesinde kansere neden olduğu henüz kesinleşmemiş olsa da uzmanlar gıdaların içerisinde yer alan akrilamidin, insanlarda da kansere neden olabileceği görüşündeler.

Akrilamid açısından yüksek gıdalar hangileridir?

Akrilamid belli bir ısıdan sonra meydana geldiği için uzmanlar, közlenmiş gıdaların, yüksek ısıda pişmiş patates kızartmasının, cipslerin, keklerin, bisküvilerin ve kahvelerin içerisinde akrilamid maddesinin bulunduğunu belirtiyorlar.

Evde akrilamid miktarını azaltmak için nasıl yollara başvurulmalıdır?

Genel bir kural olarak, patates, kök sebzeler ve ekmek gibi nişastalı yiyeceklerin kızartılması, pişirilmesi, sırasında çok fazla kavrulmamasına veya yanık olmamasına dikkat edin.

Paketlerdeki talimatlara uyun
Paket üzerindeki pişirme talimatlarını kontrol edin ve patates kızartması, gibi paketlenmiş gıda ürünlerini kızartma veya fırında pişirme talimatlarına dikkatlice uyun.
Paket üzerindeki talimatlar, ürünü doğru şekilde pişirmek için tasarlanmıştır. Bu, nişastalı yiyecekleri çok uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklarda pişirmenize engel olur.

Çiğ patatesleri buzdolabında saklamayın!

Yüksek sıcaklıklarda pişirmek istediğiniz patatesleri buzdolabında saklamayın. Çiğ patateslerin buzdolabında saklanması, patateslerde serbest radikallerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı papates dolaptayken çıkartılıp yüksek ısıda kızartılırsa içerisinde akrilamid maddesi oluşacak ve kanserojen hale gelecektir.
Patatesleri serin ve ışık almayan ortamlarda saklamaya özen gösterebilirsiniz.



Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar