Kadın SağlığıAdet kanamasının gecikmesinin nedenleri

Adet kanamasının gecikmesinin nedenleri

31.05.2016 - 18:14 | Son Güncellenme:

Hamilelik, emzirme ve menopoz gibi fiziksel oluşumların dışında adet kanamasının gecikmesinin türlü sebepleri olabilir. Bu sebepler yaşamsal koşulların değişmesine bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Adet kanamasının gecikmesinin çeşitli nedenleri şu şekilde...

Adet kanamasının gecikmesinin nedenleri

Düzenli adet 21 ile 35 gün arasında gerçekleşir. Adet kanamasının ilk günü adet döneminin 1. günü olarak hesaplanmalıdır. 1 Ocak'ta adet gören bir kadının 22 Ocak - 5 Şubat tarihleri arasında bir sonraki adet kanamasının gerçekleşmesi beklenir. Beklenen tarihin 1 hafta gecikmesi adet kanamasının gecikmesi olarak değerlendirilir.

Haberin Devamı

Yeni adet görmeye başlamış genç kızların kanama tarihlerinin düzensiz olması adet kanamasının gecikmesi bağlamında değerlendirilmez.


Adet kanamasınn gecikmesinin nedenleri

1. Stres

Stres ve anksiyete birçok sağlık sorununu tetikleyebilir. Stresli ruh hali bedenin işleyişini bozar ve yumurtlamayı sağlayan lh hormonunu azaltır. Yumurtlama geciktiğinde veya olmadığında adet kanaması gecikecektir. Stresi tetikleyenler şeyler arasında yoğun çalışma, büyük değişiklikler, yakın çevreden birinin kaybı, iletişim problemleri sayılabilir. Bu tip yaşantılar adet kanamasınnın gecikmesine yol açabilir.


2. Hastalık

Duygusal olaylar gibi fiziksel değişimler de adet kanamasını kesintiye uğratabilr. Yumurtlamanızın gecikmesine sebep olan bir hastalık yaşadıysanız adetinizin gecikmesi normaldir.

Haberin Devamı

3. İlaçlar


Kemoterapi ilaçları, kortikosteroidler ve antidepresanlar adet düzensizliğine yol açar. Bunun dışında doğum kontrol ilaçları da adet düzensizliğine yol açabilir. Özellikle doğum kontrol ilaçlarını ilk kez kullandığınızda adet döngünüzün düzene girmesi zaman alacaktır. İlaç dozlarının değişimi de yine adet kanamasının gecikmesine sebep olur.


4. Kilo değişimleri

Fazla zayıf veya fazla kilolu olmak adet kanamalarında düzensizliğe yol açacaktır. Fazla kilolu olmak hormonal olrak döngüye etki edebilirken, fazla zayıf olmak bedenin yeterli yağ kitlesi olmaması nedeniyle adet düzensizliğine sebep olabilir veya tamamen durdurabilir. Adet kanamasının tamamen kesilmesine amenore denir. İdeal olan vücut kitle endeksinin 18'in üstünde olmasıdır.
Vücut kitle endeksi, kilogram cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır.


5. Yoğun egzersiz programı

Çok yoğun spor yapan profesyonel sporcuların adet dönemlerinin düzensizliği yaşaması normaldir. Yoğun egzersiz programına rağmen kalorili yiyecekler tüketilmediğinde adet düzensizliği görülebilir. Aynı zamanda çok seyahet etmek de adet kanamalarının gecikmesine veya durmasına sebep olabilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar