SağlıkAdet Döngüsü (Siklus) Nedir? Sağlıklı Adet Döngüsünün İşaretleri Nelerdir?

Adet Döngüsü (Siklus) Nedir? Sağlıklı Adet Döngüsünün İşaretleri Nelerdir?

20.03.2021 - 14:37 | Son Güncellenme:

Adet döngüsü (siklus) nedir? Sağlıklı adet döngüsünün işaretleri nelerdir? Adet döneminizin nasıl çalıştığını anlamak, kendi döngünüzün nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olabilir. İşte, tüm detaylar.

Adet Döngüsü (Siklus) Nedir Sağlıklı Adet Döngüsünün İşaretleri Nelerdir

 Adet döngüsü ergenlikten menopoza kadar, her ay bir hamilelik için kadın vücudu hazırlayan bir mekanizmadır. Adetin ilk günü başlar, takip eden dönemin ilk günü biter döllenme yoksa devam eder. 

Haberin Devamı

 Adet Döngüsü (Siklus) Nedir?

 Vücudunuz her ay olası bir hamilelik için hazırlanır ve adet döngüsü bu hazırlığın bir parçasıdır. Bu sürecin nasıl işlediğini anlamak önemlidir, çünkü bu bilgileri hamile kalma şansınızı artırmak veya hamile kalmaktan kaçınmak, adet semptomlarınızı iyi yönetmek ve herhangi bir sorunu tespit etmek için kullanabilirsiniz.

 Adet ve dönem terimleri eşanlamlıdır. Ergenliğe ulaştıktan sonra, kadınlar yaklaşık ayda bir adet kanaması yaşarlar. Menstrüasyon, olası bir hamilelik için kan damarlarıyla dolan ve kalınlaşan uterusun iç tabakasının hazırlanmasının sonucudur. Gebelik oluşmazsa kalınlaşmış iç tabaka kanamayla drene edilir. Kanama normalde 3 ila 8 gün sürer. Çoğu kadın için adetler nispeten düzenli ve öngörülebilir bir döngü halinde gelir. Bir adetin ilk gününden sonraki dönemin ilk gününe kadar olan dönemler genellikle 21 ila 35 gün sürer.

Haberin Devamı

 Sağlıklı Adet Döngüsünün İşaretleri Nelerdir?

 Adet döngüsü, yumurtalıklar tarafından salgılanan karmaşık bir hormon zincirinin yanı sıra beynin iki yapısı olan hipofiz ve hipotalamus tarafından kontrol edilir. Adet kanamasının ilk günü, döngünün 1. günü olarak kabul edilir. Adetiniz 3 ila 8 gün sürebilir; ortalama süre 5 gündür. Normalde ilk iki gün kanama daha ağırdır.

 Kanama durduğunda, rahim boşluğunun iç tabakası (endometriyum olarak da adlandırılır) hamilelik olasılığına hazırlanır. Rahim duvarı kalınlaşır ve kan ve besinlerle doyurulur. 14. gün civarında yumurtalıklardan birinin salgıladığı yumurta, fallop tüpünden rahme doğru yolculuğuna başlar.

 Sperm bu sırada fallop tüpündeyse döllenme meydana gelebilir. Bu durumda döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşmeye çalışmak için rahme gider.

 Adet Döngüsü Ne Kadar Sürer?

 Adet döngüsünün bu aşaması yaklaşık olarak 1. günden 14. güne kadar sürer. Bu aşama 1. gün parlak kırmızı kanamayla başlar ve yumurtlama ile biter. Bu evrenin başlangıcında meydana gelen adet kanamasının yanı sıra yumurtalıklar yumurtlamaya hazırlanır. Beynin tabanındaki bir bez olan hipofiz bezi, folikül uyarıcı hormon (FSH) adı verilen bir hormon salgılar. Bu hormon, yumurtalık yüzeyinde birkaç folikülün büyümesine neden olur. 

Haberin Devamı

 Normal bir dönemin karakteristik seyri kadından kadına değişir. Bazılarında kısa, hafif adet kanaması varken, diğerlerinde daha uzun süren ağır kanamalar vardır. Adet döneminiz de zamanla değişebilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar