SağlıkAdenom Nedir, Belirtileri Nelerdir? Adenom Türleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Adenom Nedir, Belirtileri Nelerdir? Adenom Türleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

04.03.2021 - 13:28 | Son Güncellenme:

Şüphesiz insan sağlığını en çok tehdit eden faktörlerden biri tümörlerdir. Eğer herhangi bir tümör zamanında tespit edilir ve tedaviye de erken başlanırsa, ortaya ciddi sorunların çıkmasının önüne geçilebilir. Fakat yine de bilinmelidir ki, her tümör kötü huylu değildir. İşte kötü huylu olmayan bu tümör türlerinden biri de adenomdur. Peki adenom nedir ve belirtileri nelerdir? Adenom türleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenler.

Adenom Nedir, Belirtileri Nelerdir Adenom Türleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

Her tümör illaki kötü olacak diye bir durum yoktur. Çünkü insan vücudunda meydana gelen bazı tümörler iyi huyludur ve insan sağlığını tehdit etmez.

Adenom Nedir?

Beynimizde vücudumuzdaki salgı bezlerini kontrol eden bir bölüm bulunur. Bu bölüme hipofiz bezi denir. İşte bu hipofiz bezi içerisinde, genelde küçük bir fındık tanesi büyüklüğünde olan tümörlere adenom denir. Adenomlar hipofiz bezi içinde yer aldığı için hipofiz bezi tümörleri ya da hipofiz adenomları olarak da adlandırılabilirler.

Genellikle hipofiz bezi içinde bir hücre bozulur ve hastalıklı hücreler üretmeye başlar. Bu hastalıklı hücreler hangi hormonu etkilediyse, o hormon vücutta aşırı salgılanmaya başlar. Adenomlar daha küçük yaşlarda da ortaya çıkabilse de, genellikle 25-45 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde görülür.

Adenom Belirtileri Nelerdir?

Adenomların hangi sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığı bilinemese de, genellikle genetik olarak aktarılmış olabileceği düşünülüyor. Adenomun varlığı durumunda ortaya bazı belirtiler çıkabiliyor. Bu belirtileri şu şekilde listeleyebiliriz:

Haberin Devamı

● Şiddetli baş ağrısı ya da halsizlik,
● Görme ile ilgili problemler, baş dönmesi,
● Gövdede gözlenen kilo artışı ya da aşırı kıllanma,
● Kadınlar için memelerin büyümesi, erkekler içinse cinsel güç kaybı.

Adenom Türleri Nelerdir?

● Akromegali: Dev hastalığı.
● Cushing: Ani tansiyon ve şekere yol açabilir.
● Prolaktinoma: Aşırı süt yapıcı hormon.
● TSHoma: Hormon salgılamayan adenomlar.

Adenom Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer hipofiz bezindeki adenom çok büyümediyse ve ilerlemediyse, ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Fakat ilaç kullanılarak tedavi mümkün olmuyorsa, bu durumda cerrahi müdahale gerekir. Cerrahi müdahaleler burundan girilerek ya da açık şekilde gerçekleştirilebilir. Tüm bu yöntemlerin dışında kullanılan bir diğer tedavi yöntemi de, ışın tedavisidir. Bu tedavi yönteminde gamma ışınları kullanılır ve operasyon genelde tek bir seans olarak gerçekleşir.

Adenomlar her ne kadar iyi huylu tümörler sınıfına girseler de, ileride kötü huylu tümöre dönüşme ihtimalleri vardır. Bu yüzden erken teşhis önemlidir. Söz konusu belirtilerden herhangi birini kendinizde hissediyorsanız, hemen bir doktora başvurmanız gerekebilir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar