Yaşam50 bin lira kredi çekip kurdu, Van'da köy köy geziyor! 'Yemeyen çocuk kalmayacak'

50 bin lira kredi çekip kurdu, Van'da köy köy geziyor! 'Yemeyen çocuk kalmayacak'

26.09.2024 - 06:50 | Son Güncellenme:

Sosyal ve kültürel olarak oldukça kısıtlı imkânlara sahipti ama güzel bir çocukluk geçirmesini bildi. 2017 yılında öğrenci değişim programıyla Amerika'ya gitmesi ve orada waffle tatlısıyla tesadüfen tanışması ise hayatını tamamen değiştirdi. İşte eşinin öğretmen olarak atandığı Van'da çocukların hiç waffle yemediklerini fark edince hemen harekete geçen Atilla Karaca'nın yaşadıkları.

50 bin lira kredi çekip kurdu, Vanda köy köy geziyor Yemeyen çocuk kalmayacak

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Atilla Karaca, 1996 yılında Ankara’da doğdu. Annesi ev hanımı, babası inşaat işçisi olan Atilla’nın çocukluğu Altındağ’da geçti. Gecekondu mahallesinde büyümesi nedeniyle sosyal ve kültürel olarak oldukça kısıtlı imkânlara sahip olan Atilla, buna rağmen güzel bir çocukluk geçirdi. Derslerinde de oldukça başarılıydı. İlkokul ve ortaokul eğitiminin ardından lise eğitimini Aydınlıkevler Anadolu Lisesi'nde tamamlayan genç adam, sonrasında Gazi Üniversitesi'ndeki Çalışma ekonomisi bölümüne girmeye hak kazandı. 2017 yılında öğrenci değişim programıyla Amerika’ya giden Atilla, orada waffle tatlısıyla tanıştı. Atilla o günleri şöyle anlattı: 

Haberin Devamı

50 bin lira kredi çekip kurdu, Vanda köy köy geziyor Yemeyen çocuk kalmayacak

"2017 yılında öğrenci değişim programıyla Amerika’ya gittim. Ancak ülkede kahvaltı kültürü yoktu. Fast food ağırlıklı besleniyor, genellikle sabahları ya bisküvi ile domuz pastırması ya da süt ile gevrek tüketiyorlardı. Ülkedeki yağlar da bizimkilere hiç benzemiyordu. Yumurta pişiriyordum ama yumurtanın tadı bizimkinden farklı oluyordu. Ancak marketlerde satılan dondurulmuş waffle hamuru ekmek tadına benziyordu. Marketten aldığım dondurulmuş waffle hamurunu kızartma makinesine atıyor, üzerine çikolata sürüp muz koyuyordum. Fiyatı da uygundu. 4 ay boyunca her sabah kahvaltısında bunu yedim."  

EVLENİP VAN'A YERLEŞMESİ DÖNÜM NOKTASI OLDU

Sonrasında Türkiye’ye dönen Atilla, çeşitli işlerde satış pazarlama uzmanı, müdür yardımcısı ve kurye olarak çalıştı. Üniversitede tanıştığı öğretmen eşiyle 2021 yılında Ankara’da evlenip Van’a giden Atilla Karaca, o günleri ise şöyle dile getirdi: “Kız arkadaşım 2019 yılında öğretmen olarak Van’a atandı. 2 sene sonra evlenip ben de eşimin yanına gittim. Van’a gittiğimde gerçek anlamda waffle yapan bir yer olmadığını gördüm. Mevsim meyveleri eşliğinde waffle yaptıklarını iddia ederek içine elma koyduklarını görünce burada waffle dükkanı açmaya karar verdim. 50 bin lira kredi çekerek 2022 yılının şubat ayında waffle dükkânımı açtım. Başlarda işler çok kötüydü. Kapatmayı ve satmayı düşündüm. Sonrasında işler açıldı."

Haberin Devamı

50 bin lira kredi çekip kurdu, Vanda köy köy geziyor Yemeyen çocuk kalmayacak

TATLI YEMEYEN ÇOCUK BIRAKMAYACAK

İlk waffle dükkanını şubat ayında açtıktan sonra 25 Mart Dünya Waffle Günü'nde ilk etkinliğini İpekyolu ilçesi Köşebaşı İlköğretim Okulu yani eşinin de öğretmen olduğu okulda yaptı. Daha sonra çocukların hiç waffle tatlısını bilmediklerini fark etti ve o günden itibaren bu etkinliği her ay ücretsiz bir şekilde kura sistemiyle yapmaya başladı. Waffle ile 21 yaşında tanışan Atilla, kırsalda waffle’ı tatlı yeme imkânı bulamayan çocuklara tatlı yaparak onların mutluluğuna ortak oldu. “Tatlı yemeyen çocuk kalmasın” sloganıyla yola çıkan genç adam, bugüne kadar çoğunluğu Van’ın köyleri olmak üzere içinde Hatay ve Şırnak illeri de dahil olmak üzere 100’den fazla okul ve yaklaşık 10 bin öğrenciyi waffle ile tanıştırdı.

"Köy çocukları kırsal bir bölgede yaşadıkları için dışarıdan köye gelen her misafir ve yapılan farklı etkinlikler onlar için çok kıymetli oluyor. Waffle daha önce tatmadıkları bir tatlı çeşidi olduğu için çok ilgiyle karşılayıp yeni bir tatlı yemenin ve görmenin sevincini yaşıyorlar. Etkinliklerimizde sadece waffle ikram etmekle kalmayıp aynı zamanda waffle’ın tarihçesi içinde kullandığımız malzemeler ile bu malzemelerin yazın ve kışın nasıl tedarik edildiği hakkında verdiğimiz bilgiler onların ilgisini daha da çok artırıyor. Pek çok insan da bana ulaşıp ‘Doğum günümde Van’daki çocuklara waffle ısmarlamak istiyorum’ diyor. Ben de insanların bu isteklerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum."

50 bin lira kredi çekip kurdu, Vanda köy köy geziyor Yemeyen çocuk kalmayacak

OKULUN TEK ÖĞRENCİSİNE WAFFLE YAPTI

2024 yılı başında Wanffle Waffle'ın ikinci şubesini açan Atilla, aynı zamanda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Elektrik Bölümüne başlamaya hazırlanıyor. Köy okulu etkinliklerinin artık markaları için bir gelenek haline geldiğini söyleyen Atilla, sözlerini şu şekilde noktaladı: "Sıra dışı etkinlikler yapmayı seviyorum. Örneğin Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Dağseven Köyü'nün tek öğrencisi olan Hasret ile de waffle etkinliği yaptım. Bunun yanı sıra motosiklet ile Şırnak'ın İdil ilçesindeki Süryani köyü Öğündük'e gidip orada da waffle etkinliği düzenledim. 6 Şubat Depremleri'nin yıl dönümünde ise Hatay’ın Antakya ilçesindeki çocukları bir  nebze de olsa mutlu etmek için aynı şekilde waffle etkinliği gerçekleştirdim. Niyetim, bu geleneği sürdürmek ve Van’daki her köy okulunda, çocukları waffle ile tanıştırmak."

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar