10.05.2022 - 11:24 | Son Güncellenme:
Bebeğiniz hızla gelişimine devam ediyor. Kulaklarındaki sinirler birkaç hafta öncesinden daha hassas algılıyor. Bu haftalarda sizin ve etrafınızdakilerin sesini rahatlıkla duyabilir. Akciğerlerinin gelişiminde ihtiyacı olan amniyotik sıvıdan nefes alıp verirken ufak miktarda içine çekiyor. Bu nefes alışveriş hareketleri sayesinde doğumda alacağı ilk nefes için de egzersiz yapmış oluyor. İri boy bir salatalık ölçülerindeki ufaklığın cinsel organları da gelişiyor. Eğer bebeğiniz erkekse testisleri erbezi torbasının içerisine doğru hareket ediyor.
Hayatınız nasıl değişiyor?
Bebeğinizin odasını hazırlamak için oradan oraya koştururken kendinizi fazla yormayın. Hamileliğin son haftalarına gelindiğinde her işe yetişmenizi kimse beklemiyor. Elbette çok daha kolay yorulup nefes nefese kalabilirsiniz. Sık sık acıktığınız için de sürekli yemek molası vermeniz gerekebilir. Tansiyonunuz hala hamilelik öncesinde olduğundan daha düşük. Ancak yükselmeye de devam ediyor.
Preeklampsi gebeliğin ikinci yarısından gelişebilen ,hipertansiyon ve proteinüri ile kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Genellikle hamileliğin 37 haftasında ortaya çıksa da daha önce de gözlemlenebileceğini bilerek farkında olmak önemlidir. Yüksek tansiyon şikayetiniz varsa düzenli olarak doktor kontrolünde bunu hekiminiz ile paylaşmanız büyük önem arz eder. Yüzünüzde şişme, göz etrafında torbalar, el ve ayak bileklerinde ani şişkinlik gibi belirtiler gözlemlediğinizde hemen doktorunuza başvurun. Hızlı ve ani kilo almak da bu rahatsızlığın belirtileri arasındadır. Diğer semptomlar arasında sürekli ve şiddetli baş ağrısı, görme sorunları, ışığa hassasiyet, yoğun ağrı, üst midede hassasiyet ve kusma bulunmaktadır.
Son zamanlarda belinizin alt kısmı ağrımaya başladıysa sebebi muhtemelen gittikçe büyüyen ve sığmakta zorlanan rahminizdir. Büyüyen rahim sebebiyle vücudunuzun ağırlık merkezi de değişmiş durumdadır. Karın kaslarınız zorlanıyor ve bir sinir üzerinde baskı uygulanıyor olabilir. Aldığınız kilolar da yabana atılacak cinsten değildir. Bu kilolar kaslarınız alışkın olduğu kilodan daha fazla olduğu için ağrı çok normaldir. Gün boyunca otururken veya yürürken dik durmaya ve duruşunuzu korumaya özen gösterin. Uzun süre ayakta durmayın ve sık sık dinlenin. Çok uzun süre oturmak da iyi değildir. Ufak yürüyüşler kaslarınızın egzersiz yapabilmesi için faydalı olacaktır. Uyurken bacaklarınızın arasına bir yastık yerleştirebilirsiniz. Bu sayede daha rahat uyuyabilirsiniz.
Doğum planı nasıl yapılır?
Doğumunuzu planlamak hem keyifli hem de faydalı bir iştir. Doğuma giderken giyeceğiniz kıyafetten yanınıza alacağınız eşyalara kadar hazırlıklı olmak sizi ruhen de rahatlatacaktır. Bu aşamada daha önce hiç aklınıza gelmeyen ihtiyaçlarınız olduğunun da farkına varabilir ve bu sayede hazırlıksız yakalanma ihtimalini en aza indirmiş olursunuz. Kimse doğuma giderken elinin ayağına dolaşmasını istemez.
Doğum planlaması seçeceğiniz doğum yöntemi için de gerekli olacaktır. Hangisinin sizin ve bebeğiniz için en doğrusu olduğuna elbette yalan yanlış duyumlarla değil doktorunuzla birlikte karar verin. Doğum yöntemine karar verirken sağlık geçmişiniz de önem arz edecektir.
Doğum planı sadece bir ön hazırlıktır. Kimse doğum anını önceden tahmin edemez ve bu plan gereksiz de kalabilir. Ancak planlamış olmak sizi rahatlatacağı için endişelerinizin azalmasında yardımcı olacaktır.
Doğum planı yaparken dikkat edilecekler
Kendinize doğum planı yaparken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.
Epidural yöntemle mi yoksa ilaçsız bir doğum mu istediğinize karar verin.
Doğum yaparken yanınızda kimin bulunmasını istediğinizi düşünün. Bazı doğumlarda tıp öğrencileri de bulunmaktadır. Doktorunuzla bu konu hakkında konuşun.
Doğum yaparken karşıya bir ayna yerleştirilmesini ister miydiniz? Bu sayede bebeğinizin doğumunu görebilirsiniz.
Doğum odasında müzik çalmasını tercih edebilirsiniz. Işıkların fazla olması sizi rahatsız edebilir. Odayla ilgili her konuda doktorunuza danışabilirsiniz.
Bebeğinizle ilgili endişeleriniz varsa yapılan testler esnasında yanında birinin durmasını da isteyebilirsiniz.
Enerjinizi arttıracak besinler
Sık yemek molası vermeniz gerekeceği için enerji veren besinleri daha çok tercih etmenizi öneririz. Vücudunuz bebeğinizin gelişimi esnasında güçsüz düşmemelidir.
İşte enerji veren bazı besinler :
Yumurta: Protein deposu olan yumurtada 78 kalori ve 6 gr. Protein bulunur.
Yulaf ezmesi: Yulaf içerisinde stresi azaltan ve enerji veren B vitamini bulunur. Lifler sayesinde de metabolizmayı düzenler.
Elma: sadece lif açısından zengin olmakla kalmayıp kalbi ve kasları da güçlendiren elma atıştırmalık olarak tercih edilebilir.
Balkabağı: Bol miktarda potasyum içeren bal kabağı kandaki şeker oranını düzenler ve bağışıklık sistemini destekler.
Somon: Kalbiniz, beyniniz ve hemen her organınızı etkileyen omega-3 yağ asitlerini içeren somon araştırmalara göre morali de yükselmektedir.
Yoğurt: Protein, kalsiyum ve D vitami içeren yoğurt hem metabolizmayı düzenler hem de bağışıklık sistemini ve gelişmeyi hızlandırır.
Nohut: Humus hamilelikte size çok faydalı olabilir. İçeriğindeki susam, limon ve zeytinyağı protein, fiber, demir ve folat açısından zengindir.
Kaynak: Babycenter.com