Gebelik Hesaplama12. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

12. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

10.05.2022 - 11:00 | Son Güncellenme:

Minik mucize bu hafta en büyük gelişmelerinden birini gösteriyor! İşte detaylar…

12. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Yeşil misket limonu boyutlarına ulaşan minik mucizenin bu hafta refleksleri gelişiyor. Parmakları kısa süre içinde açılacak ve emme refleksi gelişecek. Kendi karnınıza bastırdığınızda siz hissetmeseniz bile bebeğinizin göbeği kımıldayacak. Çok hızlı büyüyen bağırsakları göbek kordonuna doğru uzanacak. Ayrıca böbrekleri idrarı, idrar kesesine iletecek.

Haberin Devamı

Gebelik Hesaplama


Bu arada hızla çoğalan sinir hücreleri sayesinde bebeğinizin beynindeki sinapslar da hızlı bir şekilde gelişiyor. Yüzü tamamen bir insan gibi görünen bebeğin gözleri yüzünün ortasında yer alıyor. Kulakları ise olmaları gereken yerde büyümeye devam ediyor.

12. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Hayatınız nasıl değişiyor?

Rahminiz, doktor tarafından alt karın bölgesinde hissedilebilecek kadar büyümüş durumda. Büyüyen rahminiz idrar kesenize sıkı bir baskı uyguluyor ve sizi sık sık tuvalete gönderiyor. Genişleyen bel bölgeniz sebebiyle rahat ve bol kıyafetlere yönelmeniz çok normal.

Bu dönemlerde genellikle alt göğüs kemiği hizasından yemek borunuz boyunca ilerleyen bir asit yangısı hissedebilirsiniz. Çoğu kadın hamilelik döneminde böyle bir yanma yaşar. Plasenta tarafından üretilen bol miktardaki progesteron hormonu, mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesine neden olur. Bu nedenle özellikle uzanırken asit yemek borusundan ağzınıza doğru hareket edebilir. Asit yanmasından kurtulmak için doğru pozisyonda yatmak önemlidir. Mideniz baş hizasının altında kalacak şekilde uyursanız veya uzanırsanız bu sıkıntı azalacaktır.

Amniyosentez yaptırmalı mıyım?

Amniyosentez, genellikle 16-20. haftalar arasında yapılan doğum öncesi bir testtir. Amniyosentez, Down Sendromu gibi genetik bozuklukların teşhisinde % 99 kesinlik taşır. Amniyosentez, ufak bir düşük tehlikesi taşıdığı gerekçesiyle genellikle tercih edilmemektedir. Bu nedenle genellikle genetik bozukluğa meyilli hamileler tarafından tercih edilmektedir.

Haberin Devamı
12. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Baba olacaklara öneriler…

Hamilelik tek kişilik bir deneyim gibi görünebilir. Teknik olarak öyle olsa da hamile bir kadının en büyük destekçisi eşidir. Doktor kontrollerinden önce, muhtemel komplikasyonlara karşı ve doğum sırasında onu rahatlatabilecek tek kişi belki de hayatını paylaştığı kişidir.

Öncelikle babalığın ne kadar güzel bir duygu olacağını fark etmek gerekir. Bunun için çeşitli mecralarda yayınlanan konular ve yazılar takip edilebilir.

İlk kez baba olacak erkekler özellikle doğum başladığında çok heyecanlanacakları, eşlerine destek olamayacakları ve hatta bayılacakları korkusuyla doludur. Ancak bu yersiz bir korkudur. Yapılan araştırmalar 600 erkekten sadece 1 tanesinin doğum esnasında bayıldığını göstermektedir. Elbette kana karşı hassasiyeti olan ve gördüğünde dayanamayan erkeklerin doğum odasına adım atmaması gerekmektedir.

Baba adaylarının uykularını kaçıran diğer bir korku ise çocuklarına bakamayacakları endişesidir. İşi gücü yerinde olan erkekler bile bir an için bu korkuyla yüzleşmek zorunda kalabilir. Ancak bunlar oldukça normal endişelerdir ve zamanla yerini doğum heyecanına bırakacaktır.

Doğacak çocuğun sağlığı da en çok düşündüren sorulardan biridir. Sağlık sorunları herkesin başına gelebilecek durumlardır. Ancak sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizde endişelenmeniz için hiçbir sebep yoktur. Genetik rahatsızlıklar dahi hemen her sağlık sorunu bebek henüz anne rahmindeyken tespit edilebilmektedir.

Bu haftanın aktivitesi

Eşinizle oturup bir bebek bütçesi oluşturun. Nitekim tüm eşyaları bir kerede satın almanız mümkün olmayacaktır. Bu haftadan başlamak üzere belirli miktar bir parayı onun için ayırın ve gerekli olan eşyaları edinmeye başlayın. Böylece ufaklık eve geldiğinde maddi olarak sizi de fazla yormamış olacaktır.

Haberin Devamı

 


Kaynak: Babycenter.com

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar