PazarYeni ütopyamız Asgardia!

Yeni ütopyamız Asgardia!

30.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzay ülkesi Asgardia tüm inanışların ve görüşlerin uyum içinde yaşadığı, hiçbirinin üste veya öne çıkmadığı bir yaşam vâdediyor

Yeni ütopyamız Asgardia

Biz “Buralardan alıp başımı gidesim var” cümlesini duymaya çok alışmıştık ki, trend “Dünya’dan alıp başımı gidesim var”a döndü. 48 saat içinde 100 bin vatandaşlık başvurusu alan ilk uzay ülkesi Asgardia’nın nüfusu şimdiden yarım milyonu devirdi.

Haberin Devamı

Bilindiği üzere Asgardia vatandaşlığına nüfusa oranla en çok başvuru Türkiye’den gerçekleşti. “Dünyanın her yerinde bir Türk vardır” övüncüyle uzayda da rüşdünü ispat eden milletimizin dışında Asgardia’da Araplardan Zimbabvelilere her milletten vatandaş bulunuyor.

Özgür bir ülke

Asgardialılığın resmiyet kazanması, Birleşmiş Milletler’e kabul edilmesiyle gerçekleşecek. Dünya dışında başını sokacak bir gezegen arayışı, uzun süredir insanlığın gündeminde. Asgardia’nın farkıysa yörüngede, Dünya nimetinden kopmadan varlığını sürdürecek olması. Asıl amaç, dünya nimetleri için aşağıda kopan tufandan uzaklaşmak. Asgardia bir barış ülkesi olacak. İleride tarih kitaplarında şöyle yazması muhtemel: “Yıl 2026, Dünya gezegeninde barışın hüküm sürdüğü tek ülke, aslında Dünya’da bile olmayan bir uydu ülkeydi.” Asgardia’nın “kurucu babası” Igor Ashurbeyli, uzay ülkesinin Dünya’daki tüm yasalardan ve dogmalardan ayrışmış, özgür bir ülke olmasını düşlüyor.

Haberin Devamı

Asgardia’nın temsili resmine bakıldığında göze çarpan Yaşam Çiçeği simgesi de belli ki bu anlamda seçilmiş. Eski çağlardan beri dünyanın tüm inanışlarında rastlanılan Yaşam Çiçeği, evrenin sırlarını taşıdığı düşünülen özel bir geometriye sahip. Her şeyin birbirine bağlı ve bir olduğu anlamını da barındırıyor. Dolayısıyla Asgardia’nın varlığını bir kaçış planından ziyade dünyaya iletmek istediği mesaj üzerinden okumak daha anlamlı. Zaten Igor babanın ilk demecinde anlattığı üzere, yörünge manzaralı rezidansların yerleşime ne zaman açılacağı belli değil. İnsan eliyle yapılmış en pahalı teknolojik tasarım olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bugüne kadar 100 milyar dolara mal olduğu düşünülürse, daha büyük oynayan Asgardia’nın hemencecik yörüngeye kurulması beklenmemeli. Asgardia vatandaşları şimdilik fiziki olarak yalnızca Dünya’da bulunacak. 2017’de ilk uydu uzaya fırlatılacak ve ucu açık proje başlamış olacak.

İnsanlığa umut veriyor

Asgardia bizi henüz yıldızlara yaklaştırmasa da yıldızlardan daha ışıklı bir ütopyaya fikren yakınlaştırıyor. Uzay ülkesi, tüm insanların birbirlerini olduğu gibi kabul ettiği, tüm inanışların ve görüşlerin birbiriyle uyum içinde yaşadığı, hiçbirinin üste veya öne çıkmadığı bir yaşam vâdediyor. Dünya üzerindeki tüm yasaları, çatışmaları ve ayrılıkları “Dünyada olan dünyada kalır” diyerek geride bırakmayı planlıyor. Hır gürün içinde soluksuz kalmış her milletten insana umut veriyor. Gezegeni uzaydan gelebilecek tehlikelere karşı koruma görevi üstlenirken, barışı teşvik etmek için var olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Asgardia insanlığın geleceğine dair iyimser ve somut bir olasılık. Onun sayesinde milyonlarca insan, günün birinde insanlığın bir yerlerde gerçekten barış, uyum ve sevgi içinde yaşayabileceği ihtimaline inanmaya başlayacak. Yaşadığımız evren, olasılıklar üzerine kurulu. Öyleyse yeniden filizlenen bu inanış, gezegeni ışığa taşıyacak olasılıklardan biri neden olmasın?

İlk trolleyen Türkler oldu

Dünyanın dört köşesinden Asgardialılar yepyeni ve barış içinde bir ülkenin hayaliyle Facebook’ta toplanıp orayı nasıl daha iyi bir yer yapabileceklerine dair fikir fırtınaları estirirken “ortamı ilk trolleyen” ülke unvanını da biz kazandık. İnsanların projeye yardım için birbiriyle yarıştığı forumlara Türkçe hakaretlerle müdahalede bulunan bir grup, barışçıl duyguları paylaşma hevesindeki diğer Türkleri ve Türkçe bilen dünya vatandaşlarını hayal kırıklığına uğrattı. Başka bir grup vatandaşımız da İngilizce mesajlarıyla herkesten özür dileme çabası gösterdi ve topluluktan olumlu destek aldı.

Yazarlar