26.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
Prof. Dr. Ahmet Fırat
Prof. Dr. Ahmet Fırat- Ailenizle tatil için uzun bir seyahate çıktınız ve araç kullanıyorsunuz. Yolculuğun başlarında her şey keyifliyken, iki saatin sonunda daha ilk mola yerine varmadan kasık bölgenizde bir huzursuzluk, ağrı veya rahatsızlık hissettiniz ve koltuğu geri alıp bacağınızı uzatmaya çalıştınız ama şikâyetiniz geçmedi. Zorla mola yerine geldiniz ve araçtan indikten sonra biraz yürüyünce şikayetleriniz azaldı. Ama yola devam ettiğinizde aynı şikayetler tekrarladı.
Senaryo tanıdık mı?
Bu, bir veya birkaç hekim tarafından ayırıcı tanısı yapılması gereken bir durumdur.
Kasık ağrısı, karın alt bölgesi ile uyluğun birleştiği alan olan kasık bölgesinde hissedilen ağrı veya rahatsızlık hissidir. Bu bölgede kaslar, tendonlar, damar ve sinirler, kalça eklemi gibi birçok anatomik yapı mevcuttur.
Kasık ağrısı, karın içi sindirim, boşaltım ve üreme sistemi organlarından kaynaklanabilir. Bu organlara ait ağrılara; idrar, dışkılama veya genital organlar ile ilgili şikâyetler eşlik edecektir. Bu sorunlar dışlandığında kalça ve kasık bölgesinin kemik, kas, tendon, bağ ve eklem yapılarından kaynaklanan nedenler akla gelmelidir.
Kasık ağrısı sporcularda sık görülen bir şikâyettir. Özellikle şut çekme gibi aktivitelerin olduğu futbol gibi sporlarda, karın ve bacak kasları arasındaki güç dengesizliği nedeniyle oluşmaktadır. Sporcularda kasık ağrısı; kasık fıtığı, leğen kemiği (pubis ), bacak iç kasları yaralanması kaynaklı olabilmektedir.
Kalça eklemi kaynaklı
Kasık ağrısının yaklaşık yüzde 40 nedeni kalça eklemi kaynaklıdır. Kalçanın romatolojik, osteonekroz (kemik ölmesi), özellikle beslenme dengesi bozuk yoğun spor ve aktivite yapan kişilerde izlenen stres kırıkları, kireçlenme, kıkırdak hasarları, enfeksiyonlar, bazı tümöral lezyonlar, kistler, kalçanın gelişim geriliği (displazi) ve kalça sıkışma sendromu benzeri patolojiler ağrı sebebi olabilir.
Özellikle araç kullanma, arabaya inip binme, uzun süre oturma, çorap ve ayakkabı giyme gibi kalçanın karına doğru çekildiği fleksiyon denilen harekette ortaya çıkan uyluktan dize doğru veya kalça yan tarafında yayılan kasık ağrısı en sık nedenlerinin başında kalça sıkışma sendromu gelir. Bu hastalıkta kalça yuvasında ‘pincer’ denilen aşırı kavrama veya ‘cam’ denilen uyluk başında kemik fazlalığı nedeniyle kalçanın sıkışması ve bunun kalçayı çevreleyen ‘labrum’ denilen conta şeklindeki yapının ve kıkırdağın yaralanması ve devamında kalça kireçlenmesine ilerlemesi söz konusudur.
Erken tanı önemli
Benzer şikâyetleri olan hastaların zaman kaybetmeden bir hekime başvurması hastalıkların erken tanı ve tedavisi için önemlidir. Tanıda fizik muayene, röntgen, tomografi, MR ve ultrason gibi radyolojik incelemeler, çeşitli kan tetkikleri, bazı durumlarda tanısal anestezik madde enjeksiyonları kullanılır. Tanıda hastayı ilgili tüm branşların değerlendirmesi gerekebilir.
Tedavi, tanıya göre planlanmalıdır. İlaç, fizik tedavi, enjeksiyonlar ve ameliyatlar kullanılan yöntemlerdir. Sporcularda tedaviler maç takvimlerine göre planlanmalıdır. Ayrıca sporcularda kasık ağrısının önlenmesine yönelik programların uygulanması tedavi kadar önemlidir. Sık nedenlerden kalça sıkışma sendromunun tedavisinde başlangıçta ilaç ve fizyoterapi ile hastalar takip edilse de çoğu kalça artroskopisi denilen kapalı eklem ameliyatına ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde birçok kalça eklem içi ve dışı patoloji kapalı ameliyatlar ile tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemin avantajı daha az travma, patolojilerin kamera ile yüksek büyütmede net görülmesi, derin noktalara ulaşabilmesi, az ağrı ve hızlı iyileşme süresidir.
Esneme egzersizleri faydalı olabilir
Kasık ağrısını önlemek için bunlar fayda sağlayabilir;
* Egzersiz sırasında ısınma aşamasında kalça çevresi kasların gerilmesi, karın ve uyluk üst bölgesini içeren kas gruplarının güçlendirilmesi, sporcuların sakatlık önleyici programları sıkı bir şekilde uygulamaları ve takım doktorları tarafından muayenelerinin yapılması önemlidir.
* Kilo fazlalığı olanlarda bu sorunların fazla görüleceği aşikârdır. Bu nedenle dengeli bir diyet programı ile kilo verilmesi önerilmektedir.
* Kabızlık, idrar yaparken yanma, cinsel organlarda ağrı ve yanma, öksürük sırasında ağrı gibi şikâyetlere eşlik eden kasık ağrıları olan kişilerin hekime başvurmaları tavsiye edilir.
* Kasık ağrısı bazı hastalarda başlamadan önce yürüme, aktivite ve spor performansında düşüş ile kendini gösterir. Kişilerin bunu dikkate almaları hastalığın önlenmesinde önemlidir.
* Uzun süreli ve kalçanın aşırı büküldüğü pozisyonlarda oturarak çalışması gereken kişiler risk altındadır. Burada aralıklı pozisyon değiştirmek, çalışırken tabure kullanarak bacağı uzatmak, aralıklı ayağa kalkarak yürümek ve esneme, güçlendirme egzersizleri yapmak faydalı olacaktır.