PazarÜnlü şeflerden iştah açan tavuk tarifleri

Ünlü şeflerden iştah açan tavuk tarifleri

30.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mutfağın ustası üç ünlü şef evde de kolayca hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli ve iştah açıcı malzemelerden oluşan tavuk tariflerini verdi

Ünlü şeflerden iştah açan tavuk tarifleri

Kremalı tavuk sote chasseur

Haberin Devamı

Eyüp Kemal Sevinç
(Şef ve EKS Mutfak Akademisi kurucusu)

HAZIRLANIŞI
Bir tavada tereyağı ve bir yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. Tavukları dilediğiniz miktarda tuz ve karabiber ile tatlandırıp ısınan tavaya koyun. İki tarafını da birer dakika pişirip tavadan alın ve üzerini kapatıp sıcak kalmasını sağlayın. Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayın.
Bir tavaya bir yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Soğan ve sarımsakları atın, soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Ardından mantarlarla beraber biraz daha kavurun.
Tavuk suyunu ekleyin ve suyunun üçte ikisini çekene kadar kaynatıp altını kısın. Kremayı ilave edip yavaş yavaş kaynatın. Sos koyulaşmaya başlayınca, arzu ettiğiniz miktarda tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Isıya dayanıklı bir fırın kabına önce tavukları, üzerine de hazırladığınız sosu koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında
30-40 dakika pişirin. Servis ederken Frenk soğanı kıyıp soslu tavuğun üzerine serpin.

Haberin Devamı

Malzemeler (4 kişilik)
l 500 gram tavuk göğsü fileto
l 1 su bardağı krema
l 1 yemek kaşığı tereyağı
l 2 yemek kaşığı zeytinyağı
l 1 kase mantar l 1 soğan
l 2 su bardağı tavuk suyu
l 2 diş sarımsak l 5 dal Frenk soğanı l Tuz, karabiber

Fırınlanmış köy tavuğu

Hüseyin Ulaş
(Çırağan Palace Kempinski’nin executive şefi)

HAZIRLANIŞI
Dört tavuğu derisinden ayrıştırmadan streç film arasına alıp et döveceği ile döverek inceltin. Ayrı bir kap içine tavuk kıymaları, çırpılmış yumurta akı, krema, fıstık ve en son tuz ve biber ilavesi de yaparak 2 dakika kadar karıştırıp incelmiş tavuk butlarının derileri alt kısma gelecek şekilde üzerlerine ince bir tabaka olarak sıvayın. Daha sonra düzgün bir şekilde rulo haline getirilip sarılmış olan tavukları sıkı bir şekilde hava almayacak düzgünlükte bir streç folyo ile sarıp tavuk suyunda orta ateşte 10 dakika kadar pişirin. Sudan başka kaba alıp
40 dakika bekletin. Streçi çıkartıp zeytinyağı ya da tereyağında tavuklar kızarana dek orta ateşte çevirerek pişirin
ve 180 derece fırına alıp 8 dakika daha
pişirin. Tavukları fırından alıp suyunu çekmesi için bekleyin ve dilimleyin.
Garnitürü için iki Amasya elmasını dörde, bir orta boy kabukları soyulmuş kerevizi sekize, bir orta boy kabukları soyulmamış patatesi sekiz eşit parçaya bölüp soyulmuş arpacık soğanları ekleyin ve hepsini fırın tepsisine alıp üzerlerine zeytinyağı gezdirerek tavuklarla aynı anda pişirin. Daha sonra iki çay bardağı kızılcığı bir tutam fesleğen ve bir kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı ile tavada,
orta ateşte karıştırıp 4 dakika pişirin, tavuklara ekleyin ve servis edin.

Haberin Devamı

Malzemeler (4 kişilik)
l 4 orta boy, derili taze tavuk budu (kemiğinden ayrılmış) l 200 gram tavuk kıyması l 4 çorba kaşığı çifte kavrulmuş yeşil, kabuksuz fıstık l 2 yumurtanın akı (hafif çırpılmış) l 4 çorba kaşığı çiğ krema l 4 tutam doğranmış karışık yeşil yapraklı taze baharat
l Yeterince tuz ve taze çekilmiş karabiber
Garnitür için
l 2 Amasya elması l 1 orta boy kereviz
l 1 orta boy patates l 8 soyulmuş arpacık soğan l Zeytinyağı
Kızılcık sosu için
l 2 çay bardağı kızılcık
l Bir tutam fesleğen l Tereyağı

Haberin Devamı

Keçi peynirli, ekmek kırıntılı tavuk pirzola

Arif Madakbaş
(Istanbul Hotel Bosphorus Renaissance’ın executive şefi)
HAZIRLANIŞI
Tavuk pirzolayı tavada renk alana kadar kızartın. Fırın tepsisine alıp üzerine önce közlenmiş kırmızı biberi, sonra ufalanmış keçi peynirini ve en üste kurumuş, kırıntı ekmekleri koyun.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Mantarları, tuz ve krema ile pişirip püre haline getirin. Pazı yapraklarını da tuz ve beyaz biber ile tavada soteleyin. Maydanozu yemeğin yanında sos olarak vermek için zeytinyağı, limon suyu, sirke ve şeker ile karıştırın. Tabağın altına mantar püresi çekip tavuk pirzolayı koyun. Maydanoz sos, garnitür olarak da pazı ile servis edin.

Malzemeler
(1 kişilik)
l 1 kemiksiz tavuk pirzola
l 1 dilim keçi peyniri
l 2 dilim kuru ekmek
l 1 köz kırmızı biber (konserve de olabilir)
l 250 gram kültür mantarı
l 1 çay bardağı krema
l 3 yaprak pazı
l Bir tutam maydanoz
l Taze kekik
l Tereyağı
l Tuz
l Beyaz biber
l 1 yemek kaşığı sirke
l 1 yemek kaşığı limon suyu l 1 tutam şeker

Haberin Devamı

Tavuk etinin faydaları

l Tavuk eti, kalsiyum ve fosfor açısından zengin bir besin kaynağıdır. İçeriğindeki kalsiyum ve fosfor kemikleri güçlendirmeye destek olur.
l Tavuk, güçlü bir protein kaynağı olarak hem diyetisyenlerin önerdiği hem de sporcuların sık tercih ettiği besinler arasındadır.
100 gram tavuk eti 20-25 gram protein içerir.
l Proteinin yanı sıra B2, B6 ve
B12 vitaminleri de taşıyan bu besin, bağışıklık sistemini korumaya ve güçlendirmeye yardımcıdır.
l İçerdiği seratonin sayesinde sinirleri yatıştırmaya yardım edici özelliği olduğu söylenir.
l Kalorisi düşük bir besindir.
Derisiz yenen 100 gram tavuktan 120-125 kalori alınır.
l Tavuğun göğüs kısmı yağ oranı
en düşük parça olduğundan kolesterol hastaları ya da diyet uygulayanlar tarafından tercih edilir.
l Sindirimi kolay bir besindir.
l Tavuk etli ya da tavuk suyuna yapılan çorbanın antidepresan özelliği taşıdığı söylenir.

Pişirme püf noktaları

l Pişirirken suyuna birkaç damla limon suyu damlatırsanız hem daha çabuk pişer hem de daha lezzetli olur.
l Fırında pişirirken içinin iyice pişmesi, dışının ise yanmaması için tavuğun göğsü alta, sırtı üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirip fırına verebilirsiniz.
l Pişen tavuğun kurumasını önlemek için üzerine limon suyu ve margarin sürebilir ya da folyoya sarıp bekletebilirsiniz.
l Tavuğun pişeceği tepsi tavukla
aynı ölçülerde olmalı. Daha büyük bir tepsiye yağları akacağından, kuruyup yanacaktır.
l Fırında pişirecekseniz tavuğun yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece pişince kurumaz. Tencerede yapacaksanız yağsız olanını seçmelisiniz.
l Lezzetli bir tavuk için üç yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı biber salçası, bir miktar zeytinyağı ile biraz pul biberi iyice karıştırıp tavukları bu sosa bulayın. Birkaç saat buzdolabında beklettikten sonra fırında pişirin. Tavuğunuz hem daha lezzetli olacak hem de kurumayacaktır.