PazarSesli kitaplar cebimizde

Sesli kitaplar cebimizde

13.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Sesli kitaplar cebimizde

Türkiye’de kitap okuma oranı geçen yılın TÜİK verilerine göre günde 1 dakika. UNESCO verilerine göre, kitap okumaya ayrılan süreyle dünyada 86. sıradayız. “Kitap okumayı çok seviyorum ama vakit bulamıyorum” diye bahane üretenlere en güzel yanıtı, kitapları kulağımızın dibine kadar getiren sesli kitap uygulamaları veriyor. İşte kütüphaneyi cebimize getiren sesli kitap uygulamaları:

Haberin Devamı

Storytel: Dünyanın en popüler müzik streaming servisi Spotify ile benzer bir mantıkla çalışan Storytel, bünyesinde 350 civarı Türkçe sesli kitap, 15 bin İngilizce sesli kitap ve 8 bin İngilizce e-kitap bulunduruyor. Aylık abonelik karşılığında platforma üye olan kullanıcılar, çevrimiçi ve çevrimdışı olarak kitaplara ulaşabiliyor, kaldığı yere ayraç koyabiliyor ya da not ekleyebiliyor. Kitapları seslendirenler arasındaysa Mert Fırat’tan Gülse Birsel’e, Tilbe Saran’dan Ezel Akay’a tiyatro ve sinema dünyasından tecrübeli isimler yer alıyor. Storytel Türkiye Müdürü Berk İmamoğlu, akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle kitapseverlerin bu alanda taleplerinin arttığını, sesli kitapların özellikle trafikte geçen zamanı değerli kılmak üzere tercih edildiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Telefon Kütüphanesi: Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) işbirliği ile görme engelliler için geliştirilen uygulama; roman, şiir, kişisel gelişim, gezi gibi birçok türde 1000’i aşkın kitaba ücretsiz erişim sağlıyor. Aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olan uygulamaya, GETEM aracılığıyla gönüllü okuyucu olarak katkı vermek de mümkün.

AudIble: ABD’li e-ticaret devlerinden Amazon’un sesli kitap uygulaması Audible, klasiklerden yeni çıkanlara büyük bir arşive sahip. Aylık, yıllık ve premium üyelik seçenekleri sunan uygulamanın desteklediği diller arasında Türkçe henüz yer almıyor. Yine de “Oz Büyücüsü”nü Anne Hathaway’in, “Damızlık Kızın Öyküsü”nü Claire Danes’in sesinden dinlemenin keyfi kaçmaz.

Seslenen Kitap: 2014 yılında faaliyete başlayan Türkiye’nin ilk sesli kitap projelerinden Seslenen Kitap, üç yıl sonra Storytel tarafından satın alındı fakat mevcut içeriğiyle varlığını sürdürmeye devam edecek. Seslenen Kitap’da aylık abonelik değil, tek tek sesli kitap satın alma sistemi bulunuyor.

Yazarlar