16.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Fırat Karadeniz
Bilimkurgu filmlerinin ve tabii ki kitaplarının günümüz teknolojilerine nasıl etki ettiği herkesin malumu. Şimdi varlığına alıştığımız birçok teknoloji aslında bir kitap ya da filmde geçen bir fikrin ete kemiğe bürünmüş hali. Hemen örnek verelim: Tablet bilgisayar fikri usta yönetmen Stanley Kubrick’in 1968 yapımı “2001: Bir Uzay Macerası” filminde ortaya atılmıştı. Elimizden düşmeyen cep telefonları ise 1984 tarihli “Uzay Yolu III” filminde karşımıza çıkmıştı. Şimdi bu yazıyı belki bir tablet belki de bir cep telefonundan okuyorsunuz...
Bu daha başlangıç!
Vurgulamak istediğimiz -2015 itibariyle- teknolojiye ne kadar alışık olduğumuz. 20 yıl önce bile adımımızı atar atmaz yanan fotoselli lambalar, elimizi uzatınca çalışan musluk ya da sabunluk, şehrin diğer ucundan kontrol edebildiğimiz kahve makinesi de bir “bilimkurgu” ürünü olarak izleyici toplayabilirdi. Üç boyutlu yazıcılarla gerçeğe dönüşen robotik protez uzuvlar da birçoğumuzu “Terminatör” filmi kadar heyecanlandırırdı.
Bilimkurgu denince akla gelen ilk üç-beş filmden biri de muhakkak efsane üçleme “Geleceğe Dönüş”tür. Michael J. Fox tarafından canlandırılan Marty McFly ve Christopher Lloyd’un Dr. Emmett Brown karakteri martı kanatlı Delorean’larına binip geleceğe “geldiklerinde” tarih 21 Ekim 2015’ti. Filminin yaratıcı ekibinin 2015’i biraz abarttığını söylememiz gerekir; uçan hatta çöple çalışan arabalar hâlâ hayal. Fakat her çocuğun rüyası haline gelen uçan kaykay (Hoverboard) gerçeğe dönüşüyor. Geçtiğimiz hafta Amerikan otomotiv devi Lexus, Hoverboard’u tanıttı. Kabul, Lexus’un icadı hayal ettiğimiz uçan kaykaylardan değil. Özel bir zemine ve çokça sıvı nitrojene ihtiyaç duyuyor. Fakat bunu bir başlangıç olarak görmek ve takdir etmek gerekmez mi?
Hoverboard’un onuruna bir filmden çıkıp gerçeğe dönüşen teknolojileri ve bir an önce görmek istediğim teknolojileri toparladık.
BİLİM İNSANLARINDAN RİCA EDİYORUZ
İhtiyaç duyduğumuz teknolojiler
Trafik sorununa çare olsun
İşe gitmek için kıta değiştiren biri olarak “Azınlık Raporu”ndaki kadar doğru dürüst çalışan bir jetback’e (jet roketli sırt çantası) ihtiyaç duyduğumu söyleyebiliriz. Doğru tasarlanırsa en fazla motosikletler kadar tehlikeli olacaktır. Tabii ki trafik derdine farklı bir çözüm de uçan arabalar. Uçan arabaları “Geleceğe Dönüş”ten “Beşinci Element”e kadar birçok filmde gördük. Fakat bu teknolojinin gökleri de kirletmek gibi bir tehlikesi var. “Işınlanma gelsin, dertler bitsin” diyenleri duyar gibiyiz... Haklısınız!
Derdimizi anlatalım
Douglas Adams kitabı “Otostopçunun Galaksi Rehberi” ve aynı adlı filmde “Babel Fish” (Babil Balığı) adlı teknoloji kullanılır. Balık şeklindeki bir aygıtı kulağına sokanlar koca galaksideki tüm dilleri kendi diliymiş gibi kolaylıkla algılamaya başlar. Şu an dünyanın ihtiyacı olan da bu. Birbirimizi anlamak.
Ne giyeceğim derdi BİTSİN
“Geleceğe Dönüş”teki ölçülerini vücudunuza göre ayarlanan kıyafetlerin gerçeğe dönüşmesi bize hem para hem de yer tasarrufu yaptırır. Bu kıyafetler bir de renk değiştirirse...
Sağlıklı, güzel günler için!
2013 yapımı “Elysium: Yeni Cennet” filminin en dikkat çekici teknolojisi bir hastalığı anında tespit ve tedavi eden “med bay” adlı cihazlardı. Böyle bir teknolojinin var olup olamayacağı ile ilgili tartışmalar çoktandır yapılıyor. Şimdilik böyle bir gücümüz yok. Fakat zamanın ne getireceği bilinmiyor.
Utanç verici anlara son!
“Siyah Giyen Adamlar” serisinde karşımıza çıkan neutralizer aleti günlük hayatımızda çok işe yarayabilir. Fotoğraf makinelerinin flaşı gibi çalışan teknoloji doğrultulan kişide hafıza kaybına neden olup yaşanan olayları hafızasından siliyor. Bu teknolojiyle “utanç verici anıları”mızı yayılmadan ortadan kaldırabiliriz.
Hayaldi gerçek oldu!
Yaklaşık 50 yıl önce çekilen “2001: Bir Uzay Macerası”nın tablet bilgisayarlara, “Uzay Yolu III”ün cep telefonlarına ilham verdiğini söyledik.Yedinci filmi merakla bekleyen “Yıldız Savaşları”nın hayranlarının rahatlıkla hatırlayacağı hologram da artık hayatımızda. 1990 yapımı “Gerçeğe Çağrı”dan sürücüsüz araçları hatırlayacaksınız... Google’ın bu konuda çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Uçan kaykay gibi “Geleceğe Dönüş”te karşımıza çıkan giyilebilir teknoloji de son zamanların en popüler teknolojilerinden biri.
Şahsi favorimi en sonra bıraktım: Tom Cruise’lu “Azınlık Raporu”nda karşımıza çıkan, hareket algılayan işletim sistemleri de günümüzde çocuk oyuncağı. Hayır, mecazi anlamda değil. Birçok oyun konsolu bu teknolojiye sahip artık.