Reklamları dinlediniz...Reklam müziği pazarının yarısına iki şirket sahip: Jingle Jungle ve Jingle House, kimi zaman reklam filmlerinin bile önüne geçen bestelerin yaratıcılarıSİBEL KÖKLÜReklam müziği sektöründe Türkiye’nin en eski firmalarından biri Jingle House. Şirketin kurucu ortağı Ömer Ahunbay’ın müziğe ilgisi ilk kez Chinaband adlı rock grubuyla gün ışığına çıkıyor. Grubun ardından Fuat Güner, Fahir Atakoğlu ve Melih Kibar’ın stüdyolarında çalışarak reklam müziği işinin nasıl yürütüleceği konusunda fikir aldı. Daha sonra, yine müzisyen ve aranjör olan ve şu anda yeniden kurulan Chantage grubunda çalan Hakan Özer’le reklam müziği alanında çalışmaya başlıyorlar.
Ömer Ahunbay 10 yıldır bu işi yaptıklarını ve Türkiye’de bu konuda faaliyet gösteren ilk firma olduklarını söylüyor. Jingle House piyasanın
yüzde 25’ini elinde bulunduruyor. Bugüne kadar Arçelik, Aria, Telsim, Turkcell, Coca Cola, Pepsi ve Fanta gibi büyük şirketlerin reklam müziklerini yaptılar. Geçen yıl Pamukbank reklamındaki "Patron olmak şimdi güzel" bestesiyle de Kristal Elma aldılar. Yine Jingle House’un, Turk.net için yaptığı "Senin yerine burası" müziği de beğenildi.
Rakipleriyle de çalışıyorlarReklam sektöründe her şey gizlilik üzerine kurulduğu için, rakip gibi görünen şirketlerle de çalıştıklarını söyleyen Ahunbay işlerini "Yüzde 50’si müzik, geri kalanı marketing, sosyoloji ve sosyal psikolojidir" diye tanımlıyor. Ahunbay’a göre reklamlara müzik yapan bir bestecide; bir gün pop, bir gün caz yapmak zorunda kaldığında işin altından kalkabilecek kadar ciddi bir müzik kültürü olmalı. Ve çok iyi bir
teknoloji yatırımı yapmalı.
İmaj Müzik-Cemal Noyan:"Maalesef artık paket iş yapılıyor"
İmaj Müzik dünyaca ünlü reklam ve film müziği yapımcısı Warner Chappell’in Türkiye temsilcisi. Şirket, şu anda televizyonlarda yayınlanan Yapı Kredi reklamının da müziğini sağlamış. 21 yıldır faaliyet gösteren İmaj Müzik stüdyo hizmeti de veriyor. Örneğin Garanti Bankası ve Osmanlı Bankası’nın Sertab Erener ve Fazıl Say’lı reklamının kayıtları bu stüdyolarda yapıldı.
İmaj’ın sahibi Cemal Noyan "Arto Tunç, Kudsi Ergüner ve Nükhet Duru gibi sanatçılardan oluşan bir grubumuz var" diyor.
Noyan eski günlerde bu işin daha yaratıcı olduğuna inanıyor: "Ben bu işe başladığımda her şey farklıydı. Özgün besteler, jingle’lar yapılıyordu. Şu anda daha çok paket işler yapılıyor."
Aycell ve İş Bankası "reklam şarkıları" onların... Jingle Jungle da piyasanın yüzde 25’ini elinde tutuyor. Henüz yeni bir firma olan Jingle Jungle’ın sahibi Ömer Özgür 32 yaşında. İşletme okuyan Özgür, Egoist grubuyla bir albüm yaptıktan sonra reklam müziğine yönelir. Bir TV kanalına gittiği gün reklam müziği teklifi aldıktan sonra işleri açılır ve 60-70 reklamın ardından da kendi şirketini kurar. Şu anda piyasadaki her dört reklamdan birinin müziğini o yapıyor.
"Yaptığımız işin önemini bizim piyasa bile hâlâ anlamadı. Yönetmen ve senaryo yazarından sonra telif hakkı bulunan üçüncü kişi film müziğini yapan kişidir. Çoğu reklam filmi arka arkaya dizilmiş anlamsız görüntülerdir. Biz müzikle görüntüye anlam yüklüyoruz."
En
son yaptığı Aycell reklamının bestesi ile İş Bankası’nın karıncalı reklamının müziğini çok beğendiğini söyleyen Ömer Özgür, yurtdışına açılma planları yapıyor:
"Yurtdışından gelip bizimle çalışan insanlar eserlerimizi beğeniyor. İyi işler yapıyoruz ama iyi paketleyemiyoruz. Bunu yapabilirsek yurtdışında iş yapma şansımız artar. Bütün kadromuzu, altyapımızı yurtdışı için düzenliyoruz. Bizle çalışan bestecilerimizin telif hakkı, enstrüman vs. eksikliğini tamamlıyoruz. Çaycılıktan yetişen prodüktörlerle bu iş olmaz."
Film müziği de yapan Özgür, Türk sinemasında film müziğine para ayırabilecek az insan bulunduğunu, bu kişilerin de Sinan Çetin, Yavuz Turgul, Ömer Vargı gibi reklam sektöründen gelen insanlar olduğunu belirtiyor.
PAZAR