PazarModanın kralı ‘Elvis’

Modanın kralı ‘Elvis’

12.06.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

24 Haziran’da vizyona girecek “Elvis” filmi, başta Elvis Presley ve dönemin moda ikonu (eski) eşi Priscilla Presley’in kıyafetleri olmak üzere nostaljik ve gösterişli kostümlerin izinde görsel bir şölen sunuyor.

Modanın kralı ‘Elvis’

Müziğin efsane ismi, “rock’n roll’un kralı” Elvis Presley’nin hayatını konu alan “Elvis” filmi, 24 Haziran itibarıyla Türkiye’de vizyona giriyor. Filmde Elvis Presley’i, Tarantino’nun “Bir Zamanlar Hollywood’da” filminden de hatırlayacağımız ABD’li oyuncu Austin Butler canlandırıyor. Butler’a başrolde eşlik edense, Elvis’in esrarengiz menajeri Albay Tom Parker rolündeki Tom Hanks. “The Great Gatsby”den “Moulin Rouge”a uzanan kariyeriyle bol ödüllü sinemacı Baz Luhrmann’ın yönettiği film, Presley’nin şöhrete kavuşması ile bir yıldıza dönüşmesi arasında geçen 20 yılı aşkın sürede ikili arasındaki karmaşık dinamiği işlerken fonda Amerika’nın gelişen kültürel manzarası aktarıyor. Hikayenin merkezinde ise elbette Elvis Presley’nin hayatındaki en etkili kadınlardan biri ve bir moda ikonu olan Priscilla Presley yer alıyor.

Haberin Devamı

Elvis Presley’nin başrolde olduğu bir filmde, ikinci başrolde başta ünlü tulumları olmak üzere kostümlerinin olmasını beklemek abartılı olmaz. Filmde 90’dan fazla kostüm giyen Butler, bu deneyimi “Hiç bu kadar çok bağcıklı gömlek giymemiştim! Bunları ve bolero ceketleri çok sevdim. Ve 50’lerde içinde mavi dantel gömleğin olduğu tamamen mavi takım elbise gerçekten hoşuma gitti” diye anlatıyor. Filmin kostüm tasarımcısı Catherine Martin ise modanın radikal bir dönüşümden geçtiği otuz yıl arasında köprü kurmayı amaçladıklarını anlatıyor: “1950’ler, 60’lar ve 70’ler. Her bir dönem arasında gözle görülür bir değişim olabilmesi için her on yılın kalbine girmemiz gerekiyordu. Ayrıca insanları efsane olmuş yıldız anlarına yerleştirmek de sürece yardımcı oldu: Örneğin, Priscilla çağdaş bir stil ikonuydu; kullandığı saç şekli, kıyafetleri ikonlaşmıştı. Bu belirli işaretlere ulaşmak bizim için çok önemliydi” diyor.

Haberin Devamı

Martin, moda tutkunu Priscilla Presley içinse şunları aktarıyor: “Prada ve Miu Miu’yla yeniden iş birliği yapma şansı yakaladım. Bunun Priscilla’nın ikonlaşmış stilinden faydalanmanın ve bunu ikonlaşmış tasarımcılar ve tasarımlarıyla ilişkilendirmenin harika bir yolu olduğunu düşündüm. Priscilla’nın filmde güzel bazı kıyafetleri var. En sevdiklerimden biri bir akşam yemeğinde giydiği kolsuz beyaz elbise. Dantel, organze ve şifondan oluşan bir senfoni olan bu güzel elbise bir Miu Miu tasarımı. Gerçekten çok güzel bir kıyafet”.

Modanın kralı ‘Elvis’

Filmde Elvis’i canlandıran oyuncu Austin Butler, Elvis Presley’nin TV’de yayınlanan canlı performansı olan “68 Special” konseri için giydiği deri kıyafetin favorisi olduğunu söylüyor ve “Güç vericiydi. Bunu giymek harika hissettirdi” diyor.

“Saç ve makyaj karakterin yarısı”

Filmde en az Elvis Presley kadar gösterişli kostümlere sahip olan Priscilla Presley’i canlandıran Olivia DeJonge, kostümlerin rolüne etkisine dair soruları yanıtlıyor:

Oyuncu olarak bir karakteri ele alırken işe yarayan belirli bir süreç vardır. Peki o karakter hâlâ hayatta olan bir insansa, role yaklaşımında bir farklılık oluyor mu?

Haberin Devamı

Evet. Bence gerçek bir karakteri üstlendiğinizde, o kişi omzunuza oturmuş sizi her sahnede izliyormuş gibi hissediyorsunuz ama elbette oturmuyor. Bu gerçekten göz korkutucuydu, özellikle başlangıçta. Ancak yönetmenimiz Baz ve kostüm tasarımcımız Catherine Martin, kendimizi özgür hissettiğimiz çok güzel bir ortam yarattılar, bu ortamda başarısızlığa gerçek anlamda yer yoktu.

Martin filmin hem yapımcılarından, hem de kostüm ve yapım tasarımcısı. Bu kostümlere, peruklara ve makyaja bürünmek, karakteri bulmana ne şekilde yardımcı oldu?

Dürüst olmak gerekirse, saç ve makyaj neredeyse karakterin yarısı! Onu o yapan şey, insanlar tarafından bilinen yanı büyük ölçüde o saç ve makyaj. Ve haliyle, hem bunların doğru olması hem de bunlara bürünmüşken benim bunlara bürünmüş olduğumu tam anlamıyla hissetmem çok önemliydi. Bilmiyorum kulağa mantıklı geliyor mu?

 Ve kıyafetler de harika…

Aman tanrım, kıyafetler. Ayrıntılara gösterilen dikkat, özen. Tüm kostümler vücuduma tam olarak otursunlar diye Prada tarafından yapıldılar. CM’le deneyimim ve bu filmdeki deneyimim gerçekten harikaydı.

Haberin Devamı

Hepsini alıp eve götüresin geldi mi?

Evet, geldi. Peki yapabildim mi? Kesinlikle hayır.