27.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
Bu yeniliğin ilk adımını atan restoranlardan biri de Tike. Mehmet Ali Burduroğlu üç kuzeniyle birlikte kurduğu Tike Kebap Restoranları ile kebapçılığa yeni bir anlayış getirdi. Burduroğlu kendisi gibi Amerika ve İngilterede eğitim gören kuzenleriyle işlettiği restoranların tüm işlerini elindeki laptopundan takip ediyor. Laptopu yanından ayırmayan Burduroğlu, hangi restoranda hangi ayda ne yendi, ne içildi, meze mi yoksa kebap mı daha çok tüketiliyor, her birini ayrı ayrı takip ediyor. Çalışmalarını bilgisayarına yüklediği bu bilgiler doğrultusunda yönlendiriyor.Burduroğlu kuzenleriyle kebap işine girmeye karar verdiklerinde hiçbirinin restoran deneyimi olmadığını belirterek şunları anlatıyor:"Adanalı olduğumuz için zengin bir yemek kültürüne sahibiz. Çocukluğumuzdan bu yana evde misafir ağırlamak bizim için önemli oldu. Her birimizin çalıştığı alanlar var. Ancak evdeki bu kültürü biz işe çevirmek istedik ve 1998 yılında evde misafir ağırlama anlayışıyla küçük parça et anlamına gelen Tikeyi açtık. Bildik standarttaki kebapçı anlayışından çıkarmak istedik. İnsanların evlenme yıldönümlerinde, doğum günlerinde de gelebilecekleri farklı bir ortam olmasına çalıştık. Sanırım diğer işletmecilere de örnek olduk."İlk günden bu yana "misafirimiz" dediği müşterilerinden pozitif eleştiriler aldıklarını söyleyen Burduroğlu, "Havalandırma teknolojisinden konseptine, servis kalitesinden ev sahipliğine kadar işin her noktasına profesyonelce yaklaşıyoruz. Çalıştığım elemanların bizim yapımıza uygun olmasına dikkat ediyoruz. Çoğu elemanımız da yabancı dil biliyor" dedi. Uzun yıllar kebap işini tıpkı "İkinci Bahar" dizisinde tanıdığımız Ali Haydar ya da Vakkas Usta gibi ocakbaşında görmeye alıştığımız önlüklü kebapçılar yaptı. Oysa son dönemde farklı bir kebapçı tipi doğdu. Bunlar yenilikçi, genç, eğitimli bir kadro. 640 bin misafir "Sonuçta 130 kişinin çalıştığı bir işletme. Biz ne kadar kebap tüketildiğini bilirsek, et alımı yapacağımız yerin ona göre hazırlık yapmasını sağlarız. Plan ve projelerimizi ona göre yaparız. Dünyanın neresinde olursam olayım, hangi restoranımızda ne olduğunu izleyebilirim." Leventteki merkezlerinden sonra Güneşli ve Şaşkınbakkalda da yeni restoranlar açan Tikenin bugüne kadar 640 bin kişiyi ağırladığını söylüyor Burduroğlu. Levent ile Güneşlideki restoranlarına işadamları ve arkadaş gruplarının, Şaşkınbakkaldakine ise daha çok ailelerin rağbet ettiğini söyleyen Burduroğlu şöyle diyor: "Uzakdoğuda şube açacağız" Tikenin önümüzdeki aylardaki hedefi; önce Atinada ardından İsrail, Fransa ve Uzakdoğuda yeni şubeler açmak. Restoranın ortağı da olsalar hesap verdiklerini söyleyen Burduroğlu "Sonuçta ortaklık bunu gerektiriyor. Benim annem babam gelsin, sadece yüzde 10 indirimden faydalanabiliyor" diye konuşuyor.