PazarHünkar geleneği devam ediyor

Hünkar geleneği devam ediyor

12.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yazı köşesinden ayrılan bir gurmeye güle güle yazısıdır. Yıllardır beğeniyle okuduğum "Mr. Gurme" yani Serdar Turgut köşesini boşaltıyor artık

Hünkar geleneği  devam ediyor

Hünkar geleneği devam ediyor

Bu yazı köşesinden ayrılan bir gurmeye güle güle yazısıdır. Yıllardır beğeniyle okuduğum "Mr. Gurme" yani Serdar Turgut köşesini boşaltıyor artık

Üsküdar’daki Kanaat Lokantası ile Fatih’teki Hünkar Lokantası İstanbul’da "tencere yemeği" geleneğini yaşatan, "tencere yemeği"ni en iyi yapan lokantalardır.
Fatih’teki Hünkar Lokantası 1950 yılında açılmıştı. 50 yıl sonra Fatih’ten Nişantaşı’na taşındı. Nişantaşı Mim Kemal Öke Caddesi’nde Ziya Lokantası şimdilerde Hünkar oldu.
Bir zamanların anlı şanlı lokantası olan Ziya, kurucusu Ziya’nın ayrılması, Erdoğan’ın ilgi göstermemesi, lokantayı yaşatan servis personelinin dağılması sonucu çöktü. Şimdilerde Ziya’nın yerinde Feridun ve Galip Ügümü Kardeşler, Hünkar’ı sürdürüyor.

Hünkar’ın kurucusu Talip Ügümü. Talip Ügümü eski Türk yemeklerinde uzmanlaşmış bir mutfak ustası. Fatih’teki Hünkar’ı yaşatırken oğlu Feridun Ügümü’yü de yetiştirdi. Feridun Ügümü babasından işin püf noktalarını öğrenip, tat ustası olunca Etiler semtinde Etiler Hünkar’ı açtı.
Etiler’de Nispetiye Caddesi’nde, Bebek’ten çıkıp caddeye birleşen yolun Boğaziçi Üniversitesi istikametindeki bölümünde, sol kolda bir binanın alt katında açılan Hünkar Lokantası öğle ve akşam yemeklerinde servis veriyor. İçkisiz bir lokanta.
Fatih’teki Hünkar kapanıp Nişantaşı’ndaki Ziya’nın yerine taşınınca baba Talip Ügümü mutfaktan çıktı. Nişantaşı’nın mutfağını oğlu Feridun’a, Feridun da Etiler’in mutfağını kardeşi Faruk’a devretti.
Nişantaşı Hünkar’da Feridun Ügümü mutfağı yönetiyor, kardeşi Galip günlük malzemeleri satın alıyor, baba Talip de arada sırada gelerek mutfağa yardım ediyor.
Feridun Ügümü Türk yemeklerini araştırıyor. Eskiyi yaşatıyor. Çeşit bol mu bol. Ciğer sarma, tandır, taze ve kuru fasulye, imam bayıldı, dolma, kuzu kapama, tas kebap, dana haşlama, şehriyeli kuzu güveç, elbasan tava, Manisa kebabı, kanarya kebabı, kağıt kebabı, İzmir köftesi, sebzeli köfte, ekşili köfte, saray köftesi, kadınbudu köfte, dalyan köfte, köfteli kuru bamya, işkembeli nohut, hamsili pilav, semizotu, bamya, türlü, karnıyarık, patlıcan musakka, su, talaş ve kol böreği, nohutlu, içli pazılı pilav ve bulgur pilavı, aşure, irmik helva ve de günün her saatinde Beykoz usulü paça ile kara lahana çorbası...
Bütün bu yemekler önü camlı tezgahın arkasına dizilmiş. Görerek, seçerek tadıyorsunuz.
Nişantaşı Hünkar öğle saat 12.00’de gece yarısı saat 12.00’ye kadar açık. Türk yemekleri yanında unutulan geleneksel Türk tatlıları da nefis.
Hünkar’da yemek yiyerek yemeklerin tadına bayılan Atina’daki Kalisti Lokantası’nın sahiplerinin daveti ile Feridun Ügümü, Atina’ya gitti. Bir hafta Kalisti Lokantası’nda Türk yemekleri pişirdi. Gösterilen ilgiye şaşırdı. Şimdi "Acaba Atina’da bir Hünkar Lokantası açsam mı?" diye düşünüyor.
Çoluğunuz çocuğunuzla gidip, evde pişiremediğiniz tencere yemeklerine olan özleminizi gidermek istiyorsanız Hünkar’a uğrayınız. n
Nispetiye Caddesi 52, Etiler, Tel: (0212) 287 84 60
Mim Kemal Öke Caddesi No: 21, Nişantaşı, Tel: (0212) 296 38 11




PAZAR



























Yazarlar