PazarHapır hupur

Hapır hupur

29.04.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

Hapır hupur

Hapır hupur

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

Ahmet Turhan Altıner

Edebiyatta başkasının hakkını yiyenlerin aynı zamanda obur olduğu varsayılmıştır. "Han-ı Yağma" adlı şiiri düşünün. Yağma edilen sofra anlamına gelen ve rüşvet yeyicileri yeren bu eserin hemen akla gelen dizeleri: "... Atıştırın, tıkıştırın kapış kapış, çanak çanak... Yiyin, efendiler yiyin; bu han-ı iştiha sizin; Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!" Tevfik Fikret bu şiiri Haziran 1912’de yazmış... İtalyan şair Dante Alighieri, "İlahi Komedya" adlı eserinde Araf’ın yedi günah katının üçünü "oburluk"a kiralamamış mıdır? Ahlakçı Fransız yazar La Bruyére "Karakterler"inde "Obur nerede bulunursa bulunsun yemek yiyordur, dünyaya bir defa daha gelse önce tıkınacaktır" diye yakınır.
Yedi büyük günahın kibir, açgözlülük, şehvet, kıskançlık, oburluk, öfke ve tembellik olduğunda hemen bütün kaynaklar birleşiyor. Bunları Hıristiyan azizler altıncı yüzyılda listelemiş. Bir başka ansiklopedide günahların bazılarının adlarında farklılık var: Gurur, haset, cimrilik, sefahat, oburluk, öfke ve tembellik. İki listede aynı olan üç sözcük var, oburluk, öfke ve tembellik. Oburluk ve tembellik çoğu politikacımızın temel özelliği değil mi? Onlar için dünyanın bizzat kendisi bir "obur-küre" olarak dönmekte değil mi? Oburdurlar ve hantaldırlar; hortumlarına dokunmaya çalışana da öfke duymazlar mı çıldırasıya? İştahluuu, göbekluu, enseluuu, debdebeluuu, insan kurdu ademlerdir. Top namlusu gibi patlıcan dolmasıyla doymaz, iştahlarını bastırmak için deveyi hamuduyla yutarlar. Ama, ya bir de neşeli, ehlizevk ve kalender diğer şişmanlar? Buyur ola ezcümle, bütün oburlar testusuna bu kez de, ye, ye, ye, obur cubur, hapur hupur...

1 Oburluğuyla ünlü politikacımız kim? İpucu: Yemeğe ve konuşmaya başlayınca durmak bilmezmiş.
a. Cumhur Ersümer
b. Cavit Çağlar
c. Yaşar Okuyan
d. Osman Bölükbaşı

2 Oburluğuyla dalga geçebilen bir eski politikacı hocamız var. Gazeteci Miyase İlknur’un bir röportajından, aşağıdaki alıntıda, ipucu Serap Aksoy. Kim bu hoca?"Soru: Serap Hanım, bildiğim kadarıyla hoca midesine çok düşkündür. Nerede, ne yeneceğini çok iyi bilir ve iyi yemek için Fizan’a bile gider. Allah için yediğini de pek inkar etmiyor. Siz ideal kilonuzu her zaman koruyorsunuz. Yemek konusunda aranızda sorun yaşanıyor mu? Serap Aksoy: İlk evlendiğimizde, sayesinde beş kilo falan aldım. Baktım müthiş bir gurme, ben de onun havasına girdim. Sonra alarm çalmaya başladı ve kendimi disipline aldım. ‘Hoca’ her şeyi çok sevdiği gibi yemeyi çok seviyor. "Hoca": İyi ama ona gurme denmez, oburluk ´denir. Yahut pisboğazlık denir. Galiba ben gurme değil oburum ya da pisboğazım."
a. Muammer Aksoy
b. Ömer Asım Aksoy
c. Aydın Güven Gürkan
d. Aydın Menderes

3 En obur Osmanlı padişahı kimmiş? İpucu: Pehlivan
a. Sultan (Muhteşem) Süleyman
b. Sultan Yavuz Selim
c. Sultan Abdülaziz
d. Sultan II. Abdülhamid

4 En obur Osmanlı veziri kimmiş?
a. Semiz Ahmet Paşa
b. Yahnikapan Abdülkerim Paşa
c. Şapur Mehmet Sait Paşa
d. Hezarpare Ahmet Paşa

5 Çok obur olan Hezarpare Ahmet Paşa, Sultan İbrahim’in sadrazamlarından. Yeniçeri idamı sonunda 1647’de idam edilmiş ve cesedi At Meydanı’nda parçalanıp satılmış. Onun için adına bin parça anlamında "hezar-pare" denmiş. Hezar Farsça’da bin demek. Vaaah, niçin parçalayıp satmışlar adamı?
a. İdam fermanında "Eti senin, kemiği benim" yazılıymış.
b. Yediği rüşvetin karşılığı olarak, insanlar da onu yesin diye!
c. Romatizma ilacı niyetine... İnanışa göre, "Şahm-ı ademi veca-i mefasıla deva" yani "insan yağı mafsal ağrısına ilaçtır."
d. Saçma, olamaz böyle bir şey!

6 Peki, en obur pehlivan kimmiş? İpucu: Bir oturuşta bir manda yermiş.
a. Koca Yusuf
b. Adalı Halil
c. Kel Aliço
d. Yalancı pehlivan

7 Çok ünlü bir şairimizin çok obur olduğu ve hatta yemek yerken çift çatal kullandığı söylenir. Bu tatlı dilli, çift çatallı şair kimdir acep?
a. Behçet Kemal Çağlar
b. Abdülhak Hamit Tarhan
c. Necip Fazıl Kısakürek
d. Yahya Kemal Beyatlı

8 Oburluğun dereceleri varmış. Hastalık derecesinde içki oburluğuna tıpta "dipsomani" deniyormuş. Peki, hastalık haline gelmiş yeme oburluğuna ne ad veriliyormuş?
a. Gurmanlık
b. Gurmelik
c. Obezite
d. Bulimia

9 Bir habere göre milletçe oburlaşıyoruz. Türk Obezite Vakfı’nın araştırmasına göre Türk toplumunda her beş kişiden biri obur, yani aşırı şişman. Her üç Amerikalı’dan biri obez, her üç Arap’tan biri de... Yakında onları oburlukta yakalarız. Pek çok hastalığın birinci nedeni olan obezitenin temel nedeni neymiş peki?
a. Genetik
b. Diyetetik
c. Fanatik
d. Yedirme manyağı anneler tarafından "şişko-yetiştirilik"

10 Oburluk bazı sanatçıların da en önemli fiziksel özelliği değil midir? Alın 156 kiloluk Pavarotti’yi, adam dünyayı hayran bırakan "gürültücü"lüğünü oburluğuna borçlu değil mi? Şimdi soracağım sorunun oburu bir oturuşta 12 domuz pirzolası, bir ördek, iki keklik, 110 istiridye yer, üzerine de 12 armut ve çeşit çeşit tatlılar götürürmüş. "İnsanlık Komedyası"nın yazarı olan ve yazarlığı kadar oburluğu da ünlü bu adamı bir oturuşta kestirebilir misiniz?
a. Dante
b. Balzac
c. Zola
d. Stendhal

11 Obüs, obua, obelisk hep oburluğu çağrıştıracak biçimde "tombik" görünüşlü şeyler. Pek çok lisanda aşırı yağlanmış kişilere obez denmiyor mu? Acaba "obur" sözcüğündeki ve "obezite"deki "ob"un şimanlıkla bir ilgisi mi var? Aklıma obur Balzac’ın takma adlarından birinin Oben olduğu geliyor. Tembel bir "obur"u anlatan "Oblomov" adlı roman 1859’da Rusya’da yayımlanmış. Romanın en zevkli bölümü ilk 100 sayfasıdır ve obur Oblomov’un 24 obur saati anlatılır. Genellikle "ob" hecesiyle başlayan "Objknovennaya Istoria, Oblomov, Obryv" romanlarıyla ünlü Rus yazarını hapır hupur kestirebilecek misiniz?
a. İvan İvanoviç Şişkin
b. Alexandr Semyonoviç Şişkov
c. Vladimir Fyodoroviç Şişmaryov
d. İvan Aleksandroviç Gonçarov

12 Oburluk deyince akla oburluk rekorunun kimde olduğu gelecek. "Guinness Rekorlar Kitabı"na göre dünyanın en müthiş oburu, Edward Abraham Miller, nam-ı diğer Bozo 171 santim boyunda ve 139 kilo ağırlığındaymış. 15 dakikada 101 muz yemesi Bozo’nun sayısız rekorlarından bir tanesi. Bozo’nun günde kaç kaloriye gereksinimi varmış dersiniz?
a. 5 bin
b. 10 bin
c. 15 bin
d. 25 bin

13 Dante, Chaucer, Brecht ve daha nice büyük yazar ve Bosch ve Bruegel gibi ressamlar yedi büyük günahı konu etmiş yapıtlarında. "Yedi" adlı bir polisiye filmin konusu da bu günahları işleyenleri tek tek zımbalayan bir "seri" katille ilgili değil miydi? Özellikle "obur"un öldürülüş sahnesi çok çarpıcı olan filmin tığ gibi "esas oğlan"ını bilebilecek misiniz?
a. Nejdet Tosun
b. Marlon Brando
c. Gerard Depardieu
d. Brad Pitt

14 Beşinci yüzyılda Hıristiyan keşişler tarafından adları konmuş yedi büyük günahın başlangıçtaki Latince adı neymiş?
a. Obeliks
b. Homongolos
c. Gotgobekus
d. Gula

15 "Yedi Ana Günah" adlı bir operada obur sinema yıldızı Anna sözleşmedeki "53 buçuk kiloyu geçemez" koşuluna rağmen hapır hupur yemek yemektedir. Türkiye’de Zeliha Berksoy’un oynadığı bu epik eserin müziğini Kurt Weil bestelemiş. Yazarını cesaretle bilebilecek misiniz?
a. Melih Cevdet Anday
b. Arthur Miller
c. Thornton Wilder
d. Bertold Brecht

Yanıtlar: 1) d, 2) c, 3) c, 4) d, 5) c, 6) c, 7) d, 8) c, 9) d, 10) b, 11) d, 12) d, 13) d, 14) d, 15) d



PAZAR