18.08.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Gençlerin nitelikli eğitim almaları ve sağlık konularında bilinçlenmeleri amacıyla Roche Türkiye ve Türk Eğitim Derneği tarafından 2020 yılında hayata geçirilen "Eğitimle Sağlıklı Gelecek" projesi dördüncü dönemini başarıyla tamamladı. Projeyle öğrencilerin ve ailelerinin bütünsel sağlık konusunda farkındalık kazanması ve bu eğitimlerden edindikleri bilgi ve deneyimlerden hareketle çevrelerini de olumlu yönde etkilemeleri hedefleniyor.
Proje kapsamında dört yıl boyunca toplam 7 farklı şehirdeki 9 ortaokulda, 1.500’den fazla öğrenciye, 28 farklı konuda, 37 uzman akademisyen tarafından çevrim içi ve yüz yüze eğitimler verildi. Ayrıca proje boyunca 500’ün üzerinde veli, ergenlik dönemi farkındalığı, sağlık bilinci ve madde bağımlılığından korunma yöntemlerine dair eğitimlere katıldı.
Projenin dördüncü döneminde gerçekleşen yaz kampı ile öğrencilerin hem birlikte vakit geçirip eğlenerek hem de deneylerle bilim, ergenlik döneminin zorlukları, ağız ve diş sağlığının yanı sıra ilk yardım, göz sağlığı, beslenme ve sağlıklı gıda eğitimleri ile bilinçlenmeleri sağlandı.
TED Ankara Koleji’nde gerçekleşen “4. Eğitimle Sağlıklı Gelecek Yaz Kampı” boyunca sağlık alanındaki eğitimlerin yanı sıra okçuluk, yüzme, kürek, atletizm, futbol, voleybol, basketbol gibi spor aktivitelerine katılan öğrenciler, son olarak Anıtkabir ziyareti ile kamp programını tamamladılar.
Manş Denizi'ni yüzerek geçen en genç Türk yüzücü Aysu Türkoğlu, yaz kampında öğrencilerle ilham verici bir buluşmada bir araya geldi. Aysu Türkoğlu, bu buluşmada öğrencilere spor alışkanlığı kazandırma amacıyla spor hayatına nasıl başladığını, Manş geçişine hazırlanış sürecini anlattı ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
Projenin etkisini ölçmek üzere kamp öncesinde ve sonrasında, projeye katılan öğrencilere yönelik anketler gerçekleştirildi. Anket sonuçlarına göre, sağlığı korumak ve hastalıkları önlemek için yaptırılabilecek sağlık kontrolleri hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip olduğunu düşünen ve sağlığı tehlikeye giren bir kişiye ilk müdahale konusunda yeterli bilgi sahibi olduğunu belirten öğrencilerin oranında artış gözlemlendi. Göz sağlığının önemi konusunda farkındalık düzeyi artarken, öğrenciler göz sağlığını koruma yöntemleri hakkında bilgilendiklerini paylaştılar. Eğitimin odak konularından akran zorbalığı alanında da bilinç düzeyinde artış gerçekleşti ve akran zorbalığına karşı müdahale yöntemleri ile ilgili bilgi düzeyi yüzde 50 seviyelerine ulaştı.
Öğrencilerin yüzde 94,4’ü “4. Eğitimle Sağlıklı Gelecek Yaz Kampı”ndan sonra eğitimler ve aktiviteler sayesinde sağlıklı yaşam konusunda günlük rutininde değişiklik yapmayı planladığını belirtti. Ayrıca, öğrendiği bilgileri arkadaşlarına ve ailesine aktarmayı planlayanların oranı yüzde 94,4 olarak kaydedildi. Hem anket sonuçlarından elde edilen veriler hem de katılımcılardan alınan geri bildirimler projenin bu dönemde de amacına ulaştığını ortaya koydu.
Gülsena Konuk Şehit Öğretmen Mehmet Ali Durak Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi
“Eğitimle Sağlıklı Gelecek Yaz Kampı’na geldiğimizde bizi çok sıcak bir şekilde karşıladılar ve her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştü. Buradaki spor faaliyetlerinden özellikle çok keyif aldım, basketbolumu biraz daha geliştirdim. Daha önce babamdan öğreniyordum ama burada uzmanlarla, profesyonel bir şekilde öğrendim. Proje kapsamında öğrendiğim bilgileri, tecrübelerimi yakın arkadaşlarıma anlatmayı düşünüyorum. Türk Eğitim Derneği ve Roche Türkiye’ye çok teşekkür ederim.”
Berat Çalışkanoğlu Mimar Sinan Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi
“Eğitimle Sağlıklı Gelecek projesi sayesinde daha önce bilgim olmayan konularda bilgi sahibi oldum. Örneğin, sağlık alanında eğitimler aldık ve bu alana ilgim arttı. Başkalarının hayatını
kurtarmak için doktor olmayı düşünüyorum. Kamp süresince sağlık eğitimlerinin yanı sıra spor, sanat ve diğer birçok konuda eğitimlere katıldık. Bu projenin parçası olduğum için çok mutluyum.”