12.09.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:
Ülkemizin çok katmanlı kültürel yapısı her alanda olduğu gibi gastronomide de zenginliğini gösteriyor. Her yörenin öne çıkan lezzetleri artık bir gastronomi kütüphanesi oluşturacak kadar zengin kitaplarla dolu. Bunun son örneklerinden biri de Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleriyle şehrin vizyonunu geliştirmek ve yemek kültürünü tüm dünyaya tanıtmak amacıyla hazırlanan “Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları Kitabı.”
Kültürel kesişim noktası
Kitap tam anlamıyla bir kültürel kesişim noktası. Karadeniz’den Kafkasya’ya ve Balkanlar’a kadar pek çok farklı bölgeden gelen insanların beraberinde getirdikleri zengin mutfak kültürlerinin tek çatı altında toplandığı eserin hazırlanmasında gastronomi alanında uzman üç koordinatör görev almış. Düzce mutfağını ulusal ve uluslararası alanda tanıtmayı ve bu lezzetleri kayıt altına almayı amaçlayan çalışmada 33 çorba, 60 salata, meze ve zeytinyağlı, 75 ana yemek, 35 hamur işi, mantı ve makarna, 11 pilav, 10 ekmek, 37 tatlı, 23 de içinde turşudan kompostoya, acukadan üzüm suyuna farklı ve merak edilen tarifi bulunduruyor.
Düzce mutfağının birbirinden leziz ve kendine has yemeklerinin yer aldığı kitabın hazırlanma ve baskı aşaması, Düzce’nin Kazukoğlu Mahallesi, Değirmentepe mevkiinde inşa edilen “Düzce Mutfak Sanatları Merkezi”nin yapımı ile eş zamanlı olarak devam etmiş. Kitabın hazırlanmasında çalışan koordinatörler, bölgede yaşayan tüm etnik köken dernekleri ve ileri gelenleri (Çerkes, Abaza, Laz, Gürcü, Roman, Boşnak... ) ile toplantılar yaparak kendilerine özgü yemekler ve tarifleri hakkında bilgi alışverişinde bulunmuş. Tüm bu çalışmaların sonucunda Düzce mutfağının sevilen yemekleri profesyonel aşçılar tarafından hazırlanıp yine profesyonel fotoğrafçılar tarafından kadrajlanarak arşivlik bir kitap ortaya çıkmış.