20.10.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Eklemin hareketliliğini sağlayan kas ve lif yapılarından herhangi birisinde oluşacak olan sorun çene eklem rahatsızlıklarına (temporomandibular eklem rahatsızlıkları) neden olmaktadır. Diş Hekimi Dr. Dt. Duygucan Peçenek, çene eklem rahatsızlıkları ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Çene eklem rahatsızlıklarının nedenleri; diş sıkma, diş gıcırdatma, kapanış bozuklukları, travma, duygusal stres, anatomik etkenler şeklinde sıralanabilir. Hastalar genellikle baş ve boyun bölgesinde ağrı hissederek kliniğe başvurur. Dişlerde nedensiz ağrılar, çenelerde yaygın ve kütlesel ağrılar, yanaklarda, şakaklarda ve ense bölgesinde de aynı şekilde ağrılar görülebilir. Bu ağrılar konuşmak, yemek yemek ve esnemek gibi basit çene fonksiyonları sırasında ortaya çıkmaktadır. Fonksiyonlarda kısıtlılık ise genellikle ağrıyla birlikte görülür. Çene hareketleri kısıtlanır ve hastalar normal ağız açıklığına ulaşamaz. Bu eklem içi bir problemden de kaynaklanabileceği gibi çene kaslarındaki kasılmalara bağlı olarak da gelişebilir.
Tedavi nasıl yapılır?
En yaygın tedavi yöntemi ‘eklem splinti’ tedavisidir. Bunun yanı sıra botoks yapılabildiği gibi fizik tedaviden de yararlanılabilir. İlerleyen durumlarda ise cerrahi müdahale gerekmektedir. Eklem rahatsızlıklarında ilk hedef ağrıyı geçirip mevcut deformasyonu korumak ve daha kötü bir tablo oluşmasını engellemektir.
Splint, hastaların diş ölçüleri ile kişiye özel hazırlanan, sert plağa verilen isimdir. Splintler, sert ve yabancı bir cisim olduğundan hastalar ilk dönemlerinde yabancılık çekebilmekte ve kullanmakta zorlanabilmektedir. Bir diğer yaygın tedavi de botoks uygulamasıdır. Botoks uygulaması massater ve gerekli olduğu durumlarda temporal dediğimiz iki kasa uygulanabilir. Ancak botoks uygulaması tek başına bir eklem tedavisi değildir. Bu nedenle splint ve fizik tedavi uygulamalarına ek, destekleyici tedavi olarak uygulanabilmektedir.’’